INTIME

Τα δύο “ατού” του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου παραμένουν αισιόδοξοι πως δεν έχει χαθεί η μάχη για την πρωτιά στις ευρωεκλογές παρά τα όσα δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, μας ζητούν να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε την πλήρη συγκρότηση του ευρωψηφοδέλτιου του ΣΥΡΙΖΑ- το αργότερο, δηλαδή, την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαρτίου- προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι στην Προοδευτική Συμμαχία θα συμπεριληφθούν και πολύ πιο ηχηρά ονόματα από τα πρώτα 16 που έγιναν γνωστά.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, υποστηρίζουν πως αυτές οι ευρωεκλογές θα έχουν δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες.

Το πρώτο σχετίζεται με τη μειωμένη διασπορά ψήφων στα μικρότερα κόμματα.

Η πόλωση θα λειτουργήσει και γιατί οι πολίτες έχουν πολύ καιρό να ψηφίσουν και θα είναι η πρώτη τους ευκαιρία να καταδείξουν πόσο έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, ιδίως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γι’ αυτό και η Φώφη Γεννηματά πλανάται πλάνη οικτρά αν θεωρεί πως το ΚΙΝΑΛ θα επωφεληθεί από μία δήθεν χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες αναφέρουν με νόημα πως στην πολιτική είναι άτοπο να μιλάς για λεηλασίες χώρων, όπως κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την Κεντροαριστερά, από τη στιγμή που οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τα κόμματα που επιθυμούν να τους αντιπροσωπεύουν.

Η χαμηλή αποχή

Ο δεύτερος παράγοντας που θέτουν κι ο οποίος συνδέεται με τον πρώτο αφορά την εικαζόμενη χαμηλή αποχή:

Είναι τόσο πολλά όσα έχουν μεσολαβήσει και θα μεσολαβήσουν από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2019 που είναι λογικό να συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους πάνω από την κάλπη.

Το δίλημμα, άλλωστε, που είναι κοινό για την Ελλάδα και την Ευρώπη και το οποίο σχετίζεται με την ελπίδα που προσφέρει ο προοδευτικός πόλος σε σύγκριση με την αγωνία για το μέλλον από μια νίκη της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού είναι ικανό από μόνο του να μας φέρει τη νίκη”.

Loading