“Είμαστε οι χαμένοι κερδισμένοι των εκλογών”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η ήττα προφανώς και δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απόδωσε ένα 2% με 3% της διαφοράς και στην παράσταση νίκης που ήταν συντριπτικώς υπέρ της ΝΔ μετά από τις ευρωεκλογές.

Το 31,6%, πάντως, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία- ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια εξουσίας σε δύσκολες καταστάσεις κι ένα μήνα μετά από μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να υπονοούν ακόμα μεγαλύτερη ήττα- μπορεί να θεωρηθεί και νίκη, όπως λένε στο Politik αρκετοί υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές, αν και δεν λείπει η κριτική πως ο κ. Τσίπρας έπρεπε να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Είμαστε οι χαμένοι κερδισμένοι αυτών των εκλογών“, λένε χαρακτηριστικά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, έτσι κι αλλιώς, λύνει τα χέρια στον απερχόμενο πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ριζικές αλλαγές στο κόμμα, τις οποίες άλλωστε προανάγγειλε κι από το Ζάππειο και τις οποίες είχε πολύ καιρό στο μυαλό του, χωρίς σοβαρή εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει στην κοινωνική πλειοψηφία που τον έφερε στην εξουσία, το οποίο σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, πως θα συγκροτηθούν ισχυρές τοπικές οργανώσεις σε κάθε πρωτεύουσα νομού.

Από εκεί και πέρα, με την επαναφορά του δικομματισμού και με το ΚΙΝΑΛ να κινείται σε ρηχά νερά ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων ψηφοφόρων από το Κέντρο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πιάσει “ταβάνι”.

Ο νέος πρωθυπουργός εισέπραξε κυρίως από την ακροδεξιά για να χτίσει τη διαφορά του από το ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κι αν έχει, αυτήν την εβδομάδα ξεκινά μπαράζ συνεδριάσεων των διερυμένων κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας- Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή- με τελικό στόχο τα δύο κόμματα- σχηματισμοί να ενωθούν σε σάρκα μία.

Θα ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση

Την έστω και μικρή άνοδο του ΚΙΝΑΛ, εξάλλου, αποδίδουν στην Κουμουνδούρου στο ότι η διαφαινόμενη από τις δημοσκοπήσεις αυτοδυναμία της ΝΔ “απελευθέρωσε” αρκετούς να ψηφίσουν το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, είναι αποφασισμένος να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση με στόχο τη γρήγορη επάνοδό του στην εξουσία, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι περιστάσεις.

Loading