Η «θυσία» της Μακεδονίας οδηγεί σε κυβέρνηση ΝΔ

Του Γ. Σταφυλά
Η «θυσία» του ονόματος της Μακεδονίας με την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, στην εκλογή μιας ισχυρής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ικανής να αλλάξει δραστικά την τάση στην οικονομία. 

propoli

Ύστερα απο το «διαζύγιο» του ετερόκλητου συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη διάλυση τριών κομμάτων για την εξασφάλιση των 151 ψήφων, ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η Κουμουνδούρου θα πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος για τη Μακεδονία, εξέλιξη η οποία θα μεταβάλλει τις πολιτικές ισορροπίες και συνεπακόλουθα το κλίμα προσδοκιών για την οικονομία. Πρώτα, πριν από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, οι ξένοι επενδυτές δεν καταλάβαιναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να «περάσει» από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως επίσης και πως στη συνέχεια θα προχωρούσε στις εκλογές, έστω και αν αυτές γίνονταν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η τακτική αυτή είναι «αυτοκτονική», όπως συμπλήρωναν, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην περιοχή της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ήταν συντριπτικά υπερ της αντιπολίτευσης. Δεν καταλάβαιναν τα παράδοξα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και ιδιαίτερα την οπορτουνιστική συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλοδέχεται τις ψήφους από κάθε πλευρά έχοντας ως μοναδικό στόχο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής και στην συνέχεια να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαίωσε τα όσα πίστευαν οι ξένοι επενδυτές. Έτσι θεωρούν ότι η ευκαιρία είναι μοναδική.

 Εξαφάνιση του γεωπολιτικού ρίσκου

Το δεύτερο θετικό στοιχείο για τους ξένους επενδυτές είναι ότι με την κύρωση της Συμφωνίας εξαφανίζεται ένα γεωπολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα, στα βόρεια σύνορα της. Αν για την πλειοψηφία των Ελλήνων η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και της «Μακεδονικής» εθνότητας θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα, για τους ξένους και μάλιστα για τους Αμερικανούς, οι Πρέσπες δημιουργούν ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, που θα επιταχύνει τις επενδύσεις.            

 Η Morgan Stanley «βλέπει» νίκη της ΝΔ

 Ακόμη και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών περιλαμβάνει στην ανάλυση της η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα εκλεγεί με διαφορά το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει πολιτικές του κύριου ρεύματος.

Σε έκθεση της με τίτλο «κλειδί η ψήφος εμπιστοσύνης», η Morgan Stanley αναρωτιέται τι θα μπορούσε να συμβεί σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Όπως τονίζεται, πιθανή πρόωρη εκλογική διαδικασία μπορεί να αντιμετωπιστεί απο τις αγορές  ως ένα νέο risk event (οι γενικές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, ούτως ή άλλως). Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με την έκθεση, οι τελευταίες εκλογικές δημοσκοπήσεις δεν σημειώνουν την πιθανότητα να κερδίσουν κόμματα που δεν ανήκουν στο κύριο ρεύμα της πολιτικής. «Μάλλον, υποδεικνύουν ότι, έχουμε νέες εκλογές σύντομα, η κεντρο- δεξιά Νέα Δημοκρατία που στηρίζει τις πολιτικές κύριου ρεύματος, θα μπορούσε να κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Δεδομένου των επίμονων ανησυχιών για την βιωσιμότητα του χρέους και του υψηλού αποθέματος των “κόκκινων δανείων”, της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύνεσης και μιας ατζέντας αλλαγών,τα ανωτέρω θα είναι “κλειδιά” για την Ελλάδα», τονίζει η Morgan Stanley. Και καταλήγει: «Η οικονομία έχει δείξει σημάδια μιας ανάκαμψης που γεννιέται, αλλά είναι κρίσιμο για τους επενδυτές, εαν αυτή η τάση είναι διατηρήσιμη».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Loading