Η κυβέρνηση μειοψηφίας καιρό στο μυαλό τους

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου, όπως έχει ήδη γράψει η Politik, έχουν στο μυαλό τους να παραμείνουν στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας εδώ και καιρό.

Είναι χαρακτηριστικό ό,τι μας είπε πρόσφατα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μας είχε επισημάνει πως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει πότε θα πάει η χώρα στις βουλευτικές κάλπες και κανένας άλλος, με την εξαίρεση της παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θεωρείται μάλλον απίθανη.

Ειδικότερα, για την πρόταση δυσπιστίας δεν απαιτείται μόνο οι ψήφοι υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης να είναι περισσότεροι από τις αντίστοιχες κατά, αλλά και να συμπληρώνουν τον αριθμό των 151, κάτι που δίχως τις ψήφους των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Την ίδια ώρα, αν και το σενάριο αυτό απομακρύνεται, η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται και με απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 120, αλλά και να μην είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές.

Το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει ως μειοψηφίας, όπως συμβαίνει στην Ισπανία- ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει τη στήριξη μόνο των 84 από τους 350 βουλευτές-, στην Πορτογαλία, αλλά και στο Βέλγιο.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν, αλλά είτε θα υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια που θα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα απέχουν από τις ψηφοφορίες διευκολύνοντας την υπερψήφισή τους με σχετική πλειοψηφία.

Σενάριο επίσπευσης των Πρεσπών

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να επισπεύσει τη διαδικασία κύρωσής της από τη Βουλή- ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο- υπό το φόβο που δημιουργεί στους πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Ελλάδα, η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην επίλυση του Μακεδονικού με αυτόν τον τρόπο.

Όσον αφορά τα όσα είπε ο Νίκος Μανιαδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τη Novartis, από το Μαξίμου περιορίζονται να σχολιάσουν πως στην αντιπολίτευση ήθελαν νέο «Μιχάλη Χριστοφοράκο» της Siemens και τώρα ουρλιάζουν στα κανάλια, αλλά αυτό δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη, απλώς αποστροφή.

Loading