INTIME

Η μείωση φόρων έρχεται, τα capital controls φεύγουν

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Αν κάποιος επιχειρούσε να βάλει τίτλο στην κυβερνητική ατζέντα των τελευταίων ωρών αυτός θα ήταν “η μείωση φόρων έρχεται, τα capital controls φεύγουν”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι αυτό της φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  Έτσι, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- το νομοσχέδιο με τις πρώτες μειώσεις φόρων που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου, ενώ τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα ακολουθήσει το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, η φοροελάφρυνση που προβλέπει το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εξήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα:

-Για περιουσία από 100.000 έως 120.000 ευρώ η μείωση βάσει της πρότασης της ΝΔ είναι 20%, ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 11,99%

-Για περιουσία από 120.000 ευρώ έως 140.000 ευρώ η μείωση φορολογικού βάρους βάσει της πρότασης της ΝΔ είναι της τάξης του 20%, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις 8,23%

-Για περιουσία από 140.000 ευρώ έως 160.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος 20%, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν στο 5,33%.

-Τέλος, για περιουσία από 160.000 έως 180.000 ευρώ η μείωση φορολογίας που θα επέλθει με το φορολογικό νομοσχέδιο είναι της τάξης του 20%, ενώ εκείνη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 3,01%.

Μετά την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει πολύτιμες ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων, το Μέγαρο Μαξίμου θα καταθέσει και δεύτερο, με το οποίο θα νομοθετούνται όλες οι μειώσεις στα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό θα καθιερώνεται εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο, καθώς επίσης και η μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Πλήρης άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο

Οι παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, αφενός θα τονώσουν την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα στείλουν σαφές μήνυμα πως η χώρα επιστρέφει στην οικονομική κανονικότητα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητας της χώρας και έτσι θα μπορέσει να φτάσει σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει το διυπουργικό

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη φορά το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, με την εν λόγω πολιτική κίνηση να σηματοδοτεί το σεβασμό της κυβέρνησης στη διάκριση των εξουσιών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου, οι οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

Loading