Η (νέα) Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Μετριοπάθεια, χαμηλούς τόνους, ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και καμία τάση ρεβανσισμού! Αυτές είναι οι ρητές και κατηγορηματικές οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλα τα στελέχη του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

propoli

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει η δική του Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει έναν πιο κεντρώο χαρακτήρα. Να είναι ένα σύγχρονο κόμμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη μάχη των ιδεών και μέσω της ιδεολογικής της «θωράκισης» θα κατορθώσει να επιβιώσει μακροχρόνια. Κρίνοντας κανείς εκ του αποτελέσματος, συγκρίνοντας το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ  το βράδυ της ήττας στις εθνικές εκλογές του 2015 με αυτό που της έδωσε η  καθαρή της νίκη (+9,5 μονάδες) στις ευρωεκλογές του Μαΐου, φαίνεται πως η στρατηγική του δικαιώθηκε απόλυτα.

Έχοντας κερδίσει, επί της ουσίας, το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως επόμενο μεγάλο του στόχο (στόχο, όχι αυτοσκοπό) να κατακτήσει και την αυτοδυναμία. Και γνωρίζει πως για να επιτευχθεί πρέπει προηγουμένως να διευρύνει το πολιτικό του ακροατήριο. Να κερδίσει, δηλαδή, τον αποκαλούμενο «μεσαίο» χώρο ο οποίος είναι εκείνος που παραδοσιακά γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στα θετικά που προσμετρώνται στην προεδρική θητεία Μητσοτάκη είναι και το γεγονός πως η (νέα) Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανέναν να την περιγράψει ή να την χαρακτηρίσει ως ένα ακροδεξιό κόμμα. Λειτουργεί ως μια υπεύθυνη πατριωτική φωνή χωρίς κορώνες και εξάρσεις, θέλοντας να «ακουμπήσει» όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Να τους πείσει για την ορθότητα του κυβερνητικού της προγράμματος, προσφέροντας παράλληλα όραμα για καλύτερες ημέρες.

Η αμφίπλευρη διεύρυνση

Η αμφίπλευρη διεύρυνση που σχεδιάζει τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα κεντροαριστερά έχει ως κύριο ζητούμενο να ανοίξει τις πόρτες της Πειραιώς σε όσους ψήφισαν πριν από τρεις Κυριακές μικρότερα κόμματα, όπως είναι για παράδειγμα το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η Νέα Δεξιά.

Στο ίδιο πλαίσιο οι σχεδιασμοί που γίνονται στο υψηλότερο κομματικό επίπεδο δεν περιλαμβάνουν «μετεγγραφές» υποψήφιων βουλευτών από τα παραπάνω κόμματα αλλά επί της ουσίας επενδύουν πολιτικά στον επαναπατρισμό ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος που αν και στο παρελθόν ψήφισε Νέα Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται δύσπιστο απέναντι στην κυβερνητική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η στρατηγική δεν έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των εθνικών εκλογών. Αντίθετα θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα, μέσα από το σύνθημα «όλοι μαζί» που έχει λανσάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βράδυ που εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Loading