Η πολύπλοκη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Ιουλίου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η 8η Ιουλίου είναι ακόμα μακριά, αλλά εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας προβληματίζεται για το τι θα φέρει η επομένη των εκλογών.

Από τις σπαζοκεφαλιές που θα κληθεί να επιλύσει ο σημερινός πρωθυπουργός είναι κι αυτή μιας συμπιεσμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 75 με 80 βουλευτών η οποία πιθανόν να μην είναι καθόλου ομοιογενής.

Κι αυτό γιατί δεν θα περιλαμβάνει μόνο βουλευτές που προέρχονται από το Συνασπισμό και στη συνέχεια το διευρυμένο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι από την Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αποτελείται από κεντροαριστερούς, αλλά κι από κεντροδεξιούς.

Όπως κι αν έχει, κι ανεξαρτήτως αν ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για αίτηση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει την επανίδρυση του κόμματός του, με κύριο στόχο το άπλωμα του “τραχανά”, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεί κοινό βηματισμό με τα κοινωνικά κινήματα και το συνδικαλισμό, αλλά κι επιτέλους να ανοιχτεί στην πράξη στην κοινωνία που τον έφερε στην εξουσία και στην θέση διεκδικητή της εξουσίας.

“Ο Μητσοτάκης εκβιάζει”

Όσον αφορά την ανοιχτή πλέον επίκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναγκαιότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ, από το ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για εκβιασμό του στον ελληνικό λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα μπορεί να διαμορφώσει κυβερνητικούς συσχετισμούς.

Κάνουν, μάλιστα, την εκτίμηση πως η ΝΔ αποσυσπειρώνεται και λόγω του ότι οι κάλπες στήνονται εν μέσω διακοπών και γι’ αυτό απειλεί με χάος ο κ. Μητσοτάκης αν δεν πάρει την αυτοδυναμία.

Loading