INTIME

Η Συμφωνία των Πρεσπών διασπά και το ΚΙΝΑΛ

Ενώπιον κινδύνου διάσπασης βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών τείνει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην τεκτονική αρχιτεκτονική της Κεντροαριστεράς.

propoli

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται τώρα ενώπιον ενός τεράστιου διλήμματος δεδομένου ότι χάθηκε το στοίχημα του πολυκομματικού φορέα.

Μετά την αποχώρηση Θεοδωράκη, τη διαφοροποίηση Παπανδρέου για το ονομαλοτολογικό και τη διαγραφή χθες του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (για το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών) η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο στα τέλη του Μαρτίου.

Με εκλογή συνέδρων από τη βάση, ώστε ο νέος φορέας να γίνει και ενιαίος και πιθανότατα να γυρίσει στις ρίζες του! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, “το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα”.

Καταλυτική η στάση Παπανδρέου

Ώρα αποφάσεων και για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος καλείται να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος του έναντι των κοινών αποφάσεων με το ΚΙΝΑΛ.

Ήδη, η Φώφη Γεννηματά έδειξε την πρόθεση της να τελειώνει με όσους διαφοροποιούνται με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου αμέσως μόλις η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ είπε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεπώς, μετά και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά οτι «προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες» σε όσους ταχθούν υπέρ της Συμφωνίας, είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίζει να αποστασιοποιείται ή θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, δεδομένου ότι  το κόμμα του απολαμβάνει τα προνόμια της “συγκατοίκησης” με το ΚΙΝΑΛ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά στα «ΝΕΑ»:

Ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια.

Έκανα όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις, ακόμα και παραχωρήσεις, για να το διασφαλίσω.

Γι’ αυτό κατ’ απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία.

Απευθύνομαι στη βάση της παράταξης, στους ιδρυτές προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενιαίος φορέας και να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 

Loading