«Κλειδώνει» η προστασία της πρώτης κατοικίας

Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων, φαίνεται πως «κλειδώνει» στα 120.000 ευρώ το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας, η οποία πρόκειται να ορίζεται στο διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη.

propoli

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου από την πλευρά των τραπεζών μετείχαν οι CEO των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Φ. Καραβίας, Eurobank, X. Μεγάλου, Πειραιώς, Π. Μυλωνάς, ΕΤΕ, Β. Ψάλτης, Alpha Bank).

Ακόμη μετείχαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Troubled Assets Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Μιχάλης Καλογήρου, υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπήρξε σύγκλιση απόψεων

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ναυτεμπορική, στη συνάντηση αυτή υπήρξε πρόοδος. Αποφασίστηκε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το νέο πλαίσιο να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες δέχθηκαν την προστασία της πρώτης κατοικίας όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και από τις καθυστερημένες οφειλές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων εφόσον αυτά φέρουν εγγυήσεις ή προσημειώσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τον Νόμο Κατσέλη.

Την ίδια ώρα, δεχόμενες την προστασία της α’ κατοικίας χαμηλώνουν τον πήχη της αξίας της σε 100.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα των δανειοληπτών στα 20.000 ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως κάποια στιγμή στην πορεία της διαπραγμάτευσης θέλησε να θέσει δύο όρια, 250.000 ευρώ σε ό,τι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και 35.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το εισόδημα. Επίσης για κατοικίες αξίας μέχρι 100.000 ευρώ από την κυβέρνηση ετίθετο το θέμα της επιδότησης. Οι δύο πλευρές δείχνουν να καταλήγουν στις 120.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εεφεξής η ρύθμιση των δανείων θα γίνεται από τις τράπεζες και όχι από τα δικαστήρια. Το σύστημα θα λειτουργεί μέσα από μια πλατφόρμα όμοια με εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα δέχεται ή όχι τις σχετικές αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις κατατίθενται στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας και συνήθως όλες τυγχάνουν της προστασίας της πρώτης κατοικίας για δάνεια στεγαστικά, ενώ το 40% αυτών των αιτήσεων απορρίπτονται στην εκδίκαση.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στη σύσκεψη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» σε ό,τι αφορά τη δόση του δανείου και όχι το σύνολο της οφειλής που υπολείπεται.

Σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη «κουρέματος» της οφειλής, τότε το δάνειο θα κουρεύεται με βάση το υπολειπόμενο ποσό του σε σχέση πάντα με την αξία του ακινήτου. Το όποιο «κούρεμα» θα πραγματοποιείται μόνον αν το υπόλοιπο είναι πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου.

Η επιμήκυνση της οφειλής θα κινείται σε 20 έως 25 έτη χωρίς η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή -εφόσον υπάρχει ή εφόσον εισέρχεται στη ρύθμιση- να ξεπερνά τα 80 έτη.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να έχουν πλέον έσοδα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να είναι τρεις φορές η επιδότηση, δηλαδή περί τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Loading