«Κουρεύονται» τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες

Aντί να μειώσει τα χρέη και να επιταχύνει τις αποπληρωμές προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε ψαλίδισμα των τόκων που πληρώνει το Κράτος στους ιδιώτες, όταν καθυστερεί και αναγκάζεται στο τέλος να τα πληρώσει.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομοθεσία το δημόσιο όταν χρωστάει σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να πληρώνει και τόκο 6%.

Οι διατάξεις ισχύουν, τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν, το υπουργείο Οικονομικών δεν πληρώνει ούτε τις οφειλές του, ούτε τον τόκο και τώρα έρχεται και κόβει στο μισό το επιτόκιο.

Το άρθρο 45 του Πολυνομοσχεδίου που συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπει ότι το Κράτος δεν θα πληρώνει πλέον τόκο 6% όπως εδώ και μια 5ετία, αλλά 3%.

Αντιθέτως δεν φροντίζει να μειώσει ταυτόχρονα το επιτόκιο που χρεώνονται 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χρέη μόλις 500 ή 3.000 ευρώ το πολύ, επειδή χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν στο δημόσιο.

Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί λογικό να δίνει 50% έκπτωση στο Κράτος όταν καθυστερεί, ενώ για τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένει στο 8,76%, δηλαδή τριπλάσιο από όσα θα δίνει το δημόσιο!

 

Loading