INTIME

Μάτι: Μνήμοσυνο για τα 102 θύματα της πυρκαγιάς

Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν τα πάντα άλλαξαν μέσα σε λίγη ώρα στην Ανατολική Αττική. Η φονική πυρκαγιά που στιγμάτισε για πάντα την περιοχή άφησε πίσω της 102 νεκρούς, 58 βαριά τραυματίες, εκατοντάδες να έχουν ξεσπιτωθεί, τουλάχιστον 2.000 καμένα δέντρα, κατεστραμμένους δρόμους και πολλές ανοιχτές πληγές.

propoli

Όπως ανακοινώθηκε πέντε άμεσα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στις 9.30 το πρωί στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι άμεσες παρεμβάσεις

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά τον επόμενο μήνα και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Loading