Μακρόν: Πακέτο μέτρων 8-10 δισ μετά το χάος

Μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιχείρησε να αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα».

propoli

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα», ωστόσο καταδίκασε τη βία και τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα επίδομα στο τέλος του έτους, ενώ ανακοίνωσε πως η αμοιβή για τις υπερωρίες δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. Προανήγγειλε, δε, «πάγωμα» της αύξησης της κοινωνικής εισφοράς για τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ.

«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως τόνισε, «ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος θα κοστίσουν μεταξύ οκτώ και 10 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων.

Κομισιόν: «Παρακολουθούμε τις εξαγγελίες Μακρόν»

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

«Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς», είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.α

Loading