INTIME

Με αυτούς θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Με το ρολόι των εθνικών εκλογών να μετρά αντίστροφα, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία προκήρυξής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρώνει συγκεκριμένα πλάνα για το δικό του υπουργικό συμβούλιο.  

propoli

Όντας αποφασισμένος να κάνει την υπέρβαση, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες απαιτούν η δική του κυβέρνηση να βασίζεται σε ένα «σφιχτό» οργανόγραμμα με πρόσωπα που «γνωρίζουν» τη δουλειά και τα οποία θα διαθέτουν έντονα χαρακτηριστικά μάνατζερ. Με λίγα λόγια θα είναι περισσότερο άνθρωποι της αγοράς και λιγότερο πολιτικοί, οι οποίοι θα κληθούν να πετύχουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους και θα αξιολογηθούν αυστηρά για την αποτελεσματικότητά τους.

Το βασικό στοιχείο που αναζητά σε αυτά τα πρόσωπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα ώστε να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και να έχουν ευρεία αποδοχή στην κοινωνία. Βάσει αυτής της συγκεκριμένης οδηγίας κινούνται οι στενοί του συνεργάτες (Στέλιος Πέτσας και Τάκης Θεοδωρικάκος), οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να αξιολογήσουν πρόσωπα και βιογραφικά.

Αυτό ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με το άρθρο του στη γαλλική «Figaro»,όταν εξηγούσε πως θα κυβερνήσει με τους ανθρώπους της γενιάς του και θα κάνει άνοιγμα σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, καθώς επίσης και σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων.

Η κύρια αποστολή που θα αναλάβει το τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο που καταρτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η ανάταξη της οικονομίας. Το οικονομικό πρόγραμμα που καταρτίζει θα βασίζεται στον οικονομικό φιλελευθερισμό, προτάσσοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά πολιτών.

Άλλωστε, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο ίδιος, ο πυρήνας του προγράμματός του θα πρέπει να φτάσει μέχρι τον τελευταίο Έλληνα, ώστε να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Τουλάχιστον έξι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχουν τουλάχιστον έξι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ενώ συνολικά οι υπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους δεκατέσσερις. Σαφώς μειωμένοι, συγκριτικά με σήμερα, θα είναι οι αναπληρωτές υπουργοί, όπως επίσης και οι γενικοί γραμματείς, ώστε οι αρμοδιότητες να είναι καλύτερα μοιρασμένες και να μην «σκοντάφτει» ο ένας πάνω στον άλλον.

Τεχνοκράτες αναμένεται να τοποθετηθούν στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, με πρώτο και καλύτερο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σημαίνουσα βαρύτητα θα δοθεί και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα βρίσκεται σε «ευθεία» γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να γίνει επιτέλους πράξη το όνειρο του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποτελεσματική και ουσιαστική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Loading