Οι γερμανικές επανορθώσεις στην ατζέντα

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ υπολογίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε άλλους λόγους κι ενόψει της αυριανής (Παρασκευή) κρίσιμης συνάντησής του με τον Πάνο Καμμένο, η οποία και θα κρίνει το είδος του διαζυγίου, φιλικό ή πολεμικό, των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

propoli

Ο πρωθυπουργός προσδοκά από την καγκελάριο της Γερμανίας να επαινέσει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που έφερε την έξοδο από τα μνημόνια, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ασκώντας από σήμερα πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θα συναντήσει αύριο, να συναινέσει στην επίλυση του Μακεδονικού.

Από την άλλη, στο Μαξίμου δεν κρύβουν πως η κυρία Μέρκελ θα ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων- ιδίως των ιδιωτικοποιήσεων-, αλλά και μέτρο στα νομοσχέδια κοινωνικής ανακούφισης που θα έρθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή.

Η ατζέντα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης, με το προσφυγικό ζήτημα, με την ανάγκη να αντιπαρατεθεί η Γηραιά Ήπειρος στην επελαύνουσα ακροδεξιά κι άλλα θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως σε όλες τις συναντήσεις τις οποίες έχει κάνει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο ή με οποιοδήποτε άλλο στέλεχος ή μέλος της εκτελεστικής εξουσίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχει πάντοτε τεθεί το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα.

Ωστόσο, προσθέτουν, αυτή η ανοιχτή διαφωνία δεν εμποδίζει τις δύο πλευρές να επιδιώκουν να έχουν διαρκή βελτίωση των πολιτικών και διπλωματικών τους σχέσεων.

Κατά συνείδηση ο Καμμένος στην ψήφο εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα, εξάλλου, που κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ακραίο σενάριο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας προσανατολίζεται στο να δώσει εντολή στους βουλευτές του για ψήφο κατά συνείδηση στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σενάριο που μοιάζει πιο πιθανό αυτήν τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να βρει τους 151 βουλευτές και για τις δύο ψηφοφορίες, αλλά να είναι άλλοι εκείνοι από την αντιπολίτευση που θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες- βλ. για παράδειγμα τους βουλευτές του Ποταμιού- κι άλλοι αυτοί που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Loading