Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου κρίνουν τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου κρίνουν τις εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μπορεί ο Οκτώβριος να παραμένει η αγαπημένη επιλογή των περισσότερων στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός έχει λάβει την οριστική του απόφαση.

propoli

Αυτή αναμένεται να ληφθεί αφού πρώτα μελετήσουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου, για τις οποίες ευελπιστούν να είναι καλύτερες από αυτές του Μαρτίου οι οποίες τους απογοήτευσαν, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών που είχαν στη διάθεσή τους.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι εξακολουθούν να εκτιμούν πως η καλύτερη χρονική στιγμή είναι η 20ή Οκτωβρίου προκειμένου όλα τα φιλολαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί, λαμβάνονται και θα ληφθούν να «χωνευτούν» από τους ψηφοφόρους και, παραλλήλως, να έχει «ξεχαστεί» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η παραδεχόμενη κι από τους ίδιους δυσαρέσκεια για τον τρόπο επίλυσης του Μακεδονικού θα εξαντληθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Δυστοκία, όμως, υπάρχει και για τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο θα παρουσιαστεί το μεθεπόμενο Σάββατο, 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Η δυσκολία βρίσκεται κυρίως στο να βρεθούν και να αποδεχθούν την υποψηφιότητά τους άφθαρτα πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς τα οποία να κάνουν κι ένα γκελ στην κοινωνία.

Γι’ αυτό και, για παράδειγμα, έρχεται πιο κοντά η υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, μολονότι ο πρώην υπουργός θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη, κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως είναι μεγάλη η κινητικότητα, ιδίως στην περιφέρεια, μεμονωμένων προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων που θέλουν να ενταχθούν στο σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

Το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού»

Αποκηρύσσουν, εξάλλου, μετά βδελυγμίας το σενάριο μετεκλογικού μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είναι μεγάλη, αλλά κανένα από τα δύο δεν θα έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως πρόκειται για ένα σενάριο που διακινείται από το ΚΙΝΑΛ ούτως ώστε η Φώφη Γεννηματά να βγει από τη δύσκολη θέση να ταχθεί ανοιχτά με έναν από τους δύο μονομάχους της εξουσίας.

Loading