Οι “ουρές” της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στην κυβέρνηση αναμένουν κύμα αναγνωρίσεων από τρίτα κράτη της Βόρειας πλέον Μακεδονίας με τη νέα συνταγματική της ονομασία.

Η Συμφωνία, πάντως, των Πρεσπών παράγει έννομες συνέπειες μόνο μετά από την καθαρογραφή της, την επικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και την ενημέρωση από το ΥΠΕΞ στη γείτονα με ρηματική διακοίνωση για την κύρωσή της.

Την εβδομάδα που διανύουμε, εξάλλου, αναμενόταν να έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Εφόσον υλοποιηθεί κι αυτή η δέσμευση τότε τίθεται σε ισχύ και η Συνταγματική Αναθεώρηση στο βόρειο γείτονά μας.

Κατόπιν, θα ενημερωθούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κι από τις δύο χώρες, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ, ενώ εκτιμάται πως δεν θα αργήσει και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν πως η θετική μας στάση σε αυτό το ενδεχόμενο σημαίνει και “λευκή επιταγή”, υπογραμμίζοντας πως τα Σκόπια οφείλουν να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να κλείνουν και να ανοίγουν ενταξιακά κεφάλαια.

Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας φέρνει και το άνοιγμα πρεσβειών και προξενείων.

Υπενθυμίζουμε ότι και σήμερα η χώρα μας έχει διπλωματική αποστολή στη γείτονα, αλλά ονομάζεται “γραφείο συνδέσμου”.

Ειδικότερα, η Ελλάδα θα ανοίξει πρεσβεία στα Σκόπια και γενικό προξενείο στη Μπίτολα και η Βόρεια Μακεδονία αντιστοίχως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πιο τεχνική και πιο μακροχρόνια διαδικασία είναι η αλλαγή της ονομασίας της γείτονος και στα διπλωματικά, διεθνή και δημόσια έγγραφά της.

Σε σχέση με τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση, η προθεσμία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι τα πέντε έτη, ενώ για τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.

Παραλλήλως και σε χρονικό διάστημα έξι μηνών η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να αφαιρέσει τα αρχαιοελληνικά κι αρχαιομακεδονικά σύμβολα από το έδαφός της, ενώ αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας που είχαν δεχθεί και προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τα σχολικά βιβλία και των δύο κρατών για να αφαιρεθούν αλυτρωτικές αναφορές.

“Κατοχυρωμένα τα εμπορικά σήματα”

Όπως, εξάλλου, σημειώνουν επίσης από το Μαξίμου, η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά σε Μακεδονία σε επίπεδο ΕΕ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ναι μεν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή και για τα εμπορικά σήματα, όμως σε κάθε περίπτωση όσα προϊόντα είναι κατοχυρωμένα από το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι δεδομένα και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές επί τούτων.

Loading