INTIME

Οι 152 που ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αν και όλα θα φανούν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς το παρόν φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κερδίζει και το στοίχημα αυτής της ψηφοφορίας.

propoli

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να προστεθούν οι ψήφοι και 3 βουλευτών από το Ποτάμι και ίσως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Η κάλπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Όλα θα κριθούν από τις πιθανές διαρροές στην πλειοψηφία των 151 «προθύμων» αλλά και την αποχή την οποία θα επιλέξουν ίσως κάποιοι από το Ποτάμι- όπως ο Σπύρος Λυκούδης-, τα «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να φθάσουν τους 152, ενδεχομένως και τους 153 (αν  ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κινηθεί και αυτός προς το ναι).

Πάντως από τις θετικές ψήφους αφαιρείται σίγουρα αυτή του Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει, και πιθανώς και τον Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ. Ψήφισε μεν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει την Συμφωνία.

Σαν μία δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης

Αν τελικά η κυβέρνηση περάσει και αυτόν τον σκόπελο της ψηφοφορίας για το όνομα των Σκοπίων και η ελληνική Βουλή επικυρώσει τη Συμφωνία, τότε θα είναι σαν να έχει λάβει μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καταλύτη» την Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Βέβαια, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την πλειοψηφία της ψήφου εμπιστοσύνης ως «κουρελού» καθώς όπως τονίζει, στηρίζεται σε αποστάτες από τους ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Δανέλλη από το Ποτάμι, ενώ για  την ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών, προσμετρώνται και οι ψήφοι της ομάδας Σταύρου Θεοδωράκη, που έχει καταψηφίσει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η εξέλιξη εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να το καθυστερεί επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος- και το Μαξίμου προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα- αναμένεται να προκαλέσει σεισμούς και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ.

Αναταραχή σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Τις μεγαλύτερες αναταράξεις βιώνουν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και  το Ποτάμι. Στο μεν Ποτάμι, η τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ψήφος κατά συνείδηση χωρίς κομματική πειθαρχία, με την επισήμανση ότι δεν αποχωρεί κανείς από την ΚΟ.

Ωστόσο,  δεν αποκλείεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να μετρήσει μία απώλεια εξαιτίας της ψηφοφορίας των Πρεσπών καθώς ο Γρηγόρης Ψαριανός είχε ήδη προαναγγείλει την αποχώρησή του από το κόμμα, εφόσον το Ποτάμι ψηφίσει την Συμφωνία.

Την ίδια στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέτρεψε μια μίνι ανταρσία του Δημ. Κρεμαστινού, αλλά παραμένει ανοιχτή η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ο Δημ. Κρεμαστινός έθεσε από νωρίς το ΚΙΝΑΛ σε επιφυλακή, καθώς δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πει ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δει ακόμα το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής».

Η δήλωσή του -αν και φυσικά γνωρίζει ότι η γραμμή της Φώφης Γεννηματά είναι όχι στην Συμφωνία- προκάλεσε αναταράξεις, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι προκαλεί ζημιά.

Τελικά ο Δημ. Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να κάνει διορθωτική δήλωση ότι θα συμπαραταχθεί με την άποψη των συναδέλφων του.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη σίγουρα θα τον επηρεάσει.

Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να προειδοποίησε χθες στην συνέντευξή της στον ALPHA ότι όλα θα κριθούν από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Για τα περί κομματικής πειθαρχίας για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, η κ. Γεννηματά είπε “όχι” σε κομματική πειθαρχία αλλά χαρακτήρισε τη συμφωνία “κακή για τη χώρα”.

Loading