Οκτώβριος για να μην φαίνεται πιεζόμενος

Οκτώβριος για να μην φαίνεται πιεζόμενος

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μόνο τυχαία δεν ήταν η διαρροή Μαξίμου σε επιλεγμένα φιλοκυβερνητικά μέσα πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο κι όχι νωρίτερα.

propoli

Κι αυτό γιατί πληθαίνουν εκείνοι στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να στηθούν κάλπες το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 19 του μηνός, μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο πρωθυπουργός έχει λάβει την τελική του απόφαση- δεν θα την πάρει έτσι κι αλλιώς νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου- εν τούτοις δεν επιθυμεί να εμφανίζεται πιεζόμενος από κανέναν, ιδίως από αυτούς που αντιμετωπίζουν την εκλογική διαδικασία με ηττοπάθεια.

Πρόκειται για εκείνους που ανησυχούν για τη στασιμότητα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και στις μυστικές δημοσκοπήσεις και οι οποίοι δεν ενθαρρύνονται ούτε από την αύξηση της συσπείρωσης που παρατηρείται σε αυτές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως μεταξύ των άμεσων συνεργατών του κ. Τσίπρα, με την εξαίρεση του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπάρχει ομοφωνία ως προς τον Οκτώβριο.

Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στην εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπολείπεται πάνω από πέντε μονάδες από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και πως τα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας τα οποία οι πολίτες θα τα δουν πιο έντονα στην καθημερινότητά τους, σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα της ΝΔ που θα έρθουν στον αφρό- κυρίως η Novartis- θα ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Αρνήθηκε σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας

Από την άλλη, στους θερμότερους υποστηρικτές του Μαΐου συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα αυτά, πάντως, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Μαρτίου, αν κι ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε εκ νέου σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως του είχαν ζητήσει οι “53+” προκειμένου να συζητηθεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κεντροαριστερά που έχει προβληματίσει πολλούς στο κόμμα, ιδίως οι “μεταγραφές” στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Loading