INTIME

Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους ο Καμμένος!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες, αφού εκτιμούν πως η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ξεκινά αύριο Τετάρτη, θα είναι θυελλώδης, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στη διασπασμένη αντιπολίτευση.

Κυβερνητικές πηγές στηρίζουν αυτήν τους την εκτίμηση και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου οι τόνοι που χρησιμοποιούνται είναι υψηλοί.

Σημειώνουν, επίσης, πως η αντιπαράθεση για το ποιοι θα ήταν μέλη της Επιτροπής έγινε περί όνου σκιάς από τη στιγμή που η Επιτροπή απλώς εισηγείται και η Ολομέλεια είναι που ψηφίζει έτσι κι αλλιώς.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζουν πως ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής, θα είναι καλοδεχούμενη γιατί θα δοθεί η ευκαιρία να αποτυπωθούν ευκρινέστερα οι νέες συνεργασίες στο Κοινοβούλιο και να επιβεβαιωθεί περιτρανέστερα ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσει το έργο της.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο για νέο αυτογκόλ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που καταθέσει πρόταση μομφής, την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα απονενοημένο διάβημα.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής του κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε:

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.

Μία εβδομάδα μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι αυτήν τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί.

Ανυπομονούμε”.

Από τη μία πλευρά, εξάλλου, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εικόνα διάλυσης των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία ευνοεί το προεκλογικό τους δίλημμα “ή με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη” και το διπολισμό.

“Δεν διαθέτει κρυφούς άσους”

Από την άλλη, ωστόσο, παρατηρούν να επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι τους για τη στάση που θα τηρούσε ο Πάνος Καμμένος στην περίπτωση που θα εγκατέλειπε την κυβέρνηση.

Είχαμε γράψει, άλλωστε, εδώ και καιρό πως ένας αποχαλιναγωγημένος Καμμένος όταν θα έπαυε να είναι υπουργός θα αποτελούσε χειρότερο πολιτικό πρόβλημα κι αυτός ήταν ίσως ο σοβαρότερος λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Κι αυτό όχι γιατί ο “ανεξέλεγκτος” πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, διαθέτει κρυφούς άσους στο μανίκι του κόντρα στον πρωθυπουργό, αλλά γιατί μπορεί να πει και να κάνει τα πάντα προκειμένου να επιβιώσει στον πολιτικό στίβο.

Loading