Ο Κυριάκος κλείνει το μάτι σε Φλωρίδη και Διαμαντοπούλου

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το μάτι στον Γιώργο Φλωρίδη και την Άννα Διαμαντοπούλου κλείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας σε πιθανή αξιοποίησή τους σε μια μελλοντική του κυβέρνηση, την ίδια ώρα που όποιος διάβασε προσεκτικά τη συνέντευξη του τον «Εθνικό Κήρυκα» διαπίστωσε ότι η στρατηγική νίκης της ΝΔ έχει ως λέξη «κλειδί» την οικονομία.

propoli

Σαφώς τα εθνικά θέματα, με αποκορύφωνα τη Συμφωνία των Πρεσπών, μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως όσο θα υποχωρεί στην πολιτική ατζέντα το Σκοπιανό, τόσο θα αναδεικνύονται τα πραγματικά διακυβεύματα των προσεχών εκλογών, με πρώτο και καλύτερο αυτό της οικονομίας.

Από την πρώτη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε να παρουσιάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων, σταθερών και ποιοτικών θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την οικονομία

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για:

-μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ,

-μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% τα δυο πρώτα χρόνια,

-μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% στο 15%,

-πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις την πρώτη διετία διακυβέρνησης της ΝΔ,

-ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» βασισμένη στην πρόταση της ΝΔ για τη δεύτερη ευκαιρία,

-ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα σε 120 δόσεις για οφειλές έως 3000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία,

-1000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί,

-φορολόγηση αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%

-και αύξηση ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ.

Ετοιμάζει μετεγγραφές από το… κέντρο

Πέραν της οικονομίας η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική στροφή προς το κέντρο. Δεδομένου ότι επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστήσει το κόμμα μια «πολυσυλλεκτική πολιτική παράταξη με μεταρρυθμιστική ορμή», αναζητά εκείνα τα πρόσωπα (πολιτικά και μη) που μπορούν να εκφράσουν τους λεγόμενους «κεντρώους» ψηφοφόρους.

Σε αυτήν την κατηγορία, μαζί με τους Χάρη Θεοχάρη και Ιάσωνα Φωτήλα που έχουν ήδη ενταχθεί στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Αμυρά, ανήκουν πρόσωπα όπως ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λούκας Τσούκαλης ή ακόμα και οι πρώην υπουργοί του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και Γιώργος Φλωρίδης. Στους δυο τελευταίους προστίθεται και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε πρόσφατο άρθρο της σε γνωστή ιστοσελίδα είχε επισημάνει πως «ο κόσμος του κοινωνικού κέντρου είναι απογοητευμένος από την κυβερνητική χρεοκοπία ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είχε επισημάνει: «Σήμερα το Κέντρο, ως ζωντανή κοινωνική πλειοψηφία, απομακρύνεται διαρκώς και απέχει από το Κέντρο του μακρινού παρελθόντος, της απλοϊκής αντιδεξιάς ιδεοληψίας, του κρατισμού και της λαϊκίστικης δημαγωγίας. Μετασχηματίζεται και συγκροτείται ως σύγχρονο Κέντρο, προβάλλοντας τις αξίες της εθνικής διάκρισης στο ενιαίο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και υποστηρίζοντας τους κανόνες της ευνομίας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στην λειτουργία του κράτους. Επιθυμεί τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της αριστείας και όχι της ισοπεδωτικής μετριοκρατίας στον χώρο της παιδείας, του υγιούς επιχειρηματικού πνεύματος και του παραγωγικού δυναμισμού στην οικονομία και στην εργασία», «φωτογραφίζοντας» εμμέσως τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Loading