“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι… Τσίπρας”

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Με τη φράση «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι… Τσίπρας» απαντά η ΝΔ στις κυβερνητικές κατηγορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απειλεί και πιέζει τους δικαστές για την υπόθεση Novartis.

propoli

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος συμπληρώνουν με νόημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να ενώσει τους Έλληνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως οι λογικές «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» εκφράστηκαν προεκλογικά από τον σημερινό πρωθυπουργό και είναι ξένες προς την πολιτική κουλτούρα της Πειραιώς.

«Η τοξικότητα και η λάσπη που σημάδεψαν την εποχή ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν μαζί του» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, εξακολουθούν να επισημαίνουν πως η υπόθεση της Novartis εξελίχθηκε σε κυβερνητικό φιάσκο.

Τα περιστατικά που δείχνουν μεθόδευση

Όπως εξηγούν: «Το ότι ήταν φιάσκο το λέει η ίδια η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε ήδη τις μισές υποθέσεις και το ίδιο προδικάζεται ότι θα συμβεί και για τις υπόλοιπες». Μάλιστα εστιάζουν σε οκτώ περιστατικά τα οποία, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, επιβεβαιώνουν μια σειρά μεθοδεύσεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα:

1)Στις 2 Φεβρουαρίου 2017, ένα χρόνο πριν ανοίξει το θέμα ο κ. Τσίπρας, είπε μιλώντας στη Βουλή: «Τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η Novartis, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει. Το τι μίζες έχουν μπει στα μαύρα ταμεία των Κομμάτων, που κυβερνούσαν 40 χρόνια τώρα τη χώρα. Χρήματα, δηλαδή, του ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων». Ένα χρόνο πριν πώς ήξερε τι θα επακολουθήσει;

2) Στις 24 Μαρτίου 2017, η εισαγγελέας Διαφθοράς, κα Ελένη Ράικου, που είχε την ευθύνη της έρευνας για τη Novartis εξαγαγκάστηκε σε παραίτηση. Σε επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της.

3) Την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό, η εφημερίδα Documento κυκλοφόρησε με «αποκαλύψεις» για την υπόθεση της Novartis, περιλαμβάνοντας στοιχεία από κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη μετά την εκτύπωση της εφημερίδας.

4)Την επόμενη ημέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μεταβαίνει στον Άρειο Πάγο και αμέσως μετά η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή. Μετά είπε ότι πήγε τάχα για «προσωπική του υπόθεση»…

5) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεν θα έπρεπε θεσμικά και νομικά να γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας, δήλωσε ότι πρόκειται «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτος». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κοντονής, που δήλωσε: «Είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία». Δηλώσεις αδιανόητες σε ένα κράτος Δικαίου που δείχνουν προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

6) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης δήλωσε ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες (κάτι που για τη ΝΔ θα έπρεπε να είναι αδιανόητο), το οποίο όμως αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης.

 7) Και ενώ η όλη ιστορία έχει στηριχθεί αποκλειστικά στους προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει “ήρωες”, όταν ο ένας εξ αυτών ανέφερε δημοσίως ότι δέχτηκε πιέσεις για να ψευδορκήσει κατά των κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, μετετράπη αυτομάτως σε κατηγορούμενο.

8) Την όλη αυτή περίοδο δε, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλούσαν για σκάνδαλο, απεικόνιζαν πολιτικά πρόσωπα πίσω από κάγκελα φυλακής, διακινούσαν απίθανες ιστορίες, με επιλεκτικές διαρροές, ακόμα εκείνες που ήταν στα όρια της γελοιότητας (όπως π.χ. η κατάθεση του μάρτυρα που είχε μπερδέψει τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, με τον Σωκράτη Λαζαρίδη, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών!).

«Δηλητηρίασαν το δημόσιο βίο»

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ, «αποδεικνύουν την απαράδεκτη και νομικά διάτρητη μεθόδευση που ενορχηστρώθηκε από την Κυβέρνηση με τρόπο που ευτελίζουν τη δικαιοσύνη και τη δημόσια ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηρίασε το δημόσιο βίο και προκάλεσε ένα βαθύ θεσμικό τραύμα στη χώρα. Και θα λογοδοτήσει για τις πρακτικές του αυτές».

 

Loading