IN TIME

Ο Μητσοτάκης και η συμμαχία των… καρεκλολάγνων!

Του Χρήστου Τσαλικίδη
«Μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον ευθέως να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

propoli

Φυσικά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα συνεπάγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κυβερνά με μια «ετερόκλητη συμμαχία καρεκλολάγνων, όπως τονίζουν πηγές της Πειραιώς, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμμαχία θα είναι θνησιγενής «καθώς θα προδίδει την αγωνία των σημερινών κυβερνώντων να κρατηθούν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους με τη στήριξη κάθε πικραμένου βουλευτή άλλου κόμματος που πιστεύει ότι θα διασωθεί με μια προσωρινή μετεγγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, θα αποτελεί «πολιτική κατάντια» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εξελιχθεί σε «ανέκδοτο» της Μεταπολίτευσης.

Στη ΝΔ πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν τελικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο λόγος που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελετούν προσεκτικά την επόμενη κίνησή τους είναι, όπως εξηγούν, ότι θέλουν να χρησιμοποιούν με σύνεση όλα τα πολιτικά και θεσμικά «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους. Όχι μόνο για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, «αλλά για να φύγει μια ώρα αρχύτερα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα».

Το ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ούτε να ψηφίσει την επίμαχη συμφωνία, ούτε φυσικά να την κυρώσει ως κυβέρνηση, θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη χώρα. «Αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από τη ΝΔ. Αυτοί που την διαπραγματεύτηκαν και την υπέγραψαν, αυτοί θα αναλάβουν και την ευθύνη να την ψηφίσουν. Εμείς, μέχρι τελευταία στιγμής, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη» σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, στην Πειραιώς εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της δικαιοσύνης. «Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, πρώτα απ’ όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση» πρόσθεσε.

«Οι αδυναμίες της δικαιοσύνης δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες»

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισήμανε ότι «οι αδυναμίες της δικαιοσύνης δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα»

Απαντώντας στην εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Σεβαστίδης σχολίασε πως «οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατυπώσαμε το προηγούμενο διάστημα νομίζω βρήκαν ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα. Οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης, οι δικές σας, κινούνται στην ίδια λογική της αποφυγής οποιασδήποτε παρέμβασης στο έργο και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Τα όποια κενά ή αδυναμίες στη λειτουργία του θεσμού δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα αλλά με κατανόηση των δυσχερειών κάτω από τις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους δικαστές και εισαγγελείς και με ενίσχυση των διαθέσιμων κρατικών πόρων για τη στήριξη της δικαιοσύνης που αποτελεί βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 

Loading