“Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε όσα έχουμε κάνει”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν περίμενα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τις πιο σύντομες ενδεχομένως στην Ιστορία, τόσο μεγάλο μέρος των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι όσα είχαμε εξαγγείλει για τη χρονική περίοδο 2019- 2023”, σχολιάζει στο Politik πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, συμπυκνώνοντας τις σκέψεις πολλών στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Βουλή.

Παραλλήλως, βεβαίως, δεν κρύβουν στην Κουμουνδούρου την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που προανάγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στέκονται περισσότερο στα όσα δεν είπε και δεν ήταν λίγα αυτά.

Δεν μίλησε καθόλου ή σχεδόν καθόλου για τα εθνικά θέματα, το ασφαλιστικό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τα κοινωνικά επιδόματα, για το δώρο Πάσχα, για το αφορολόγητο, για την προκαταβολή φόρου και για την εισφορά αλληλεγγύης”, παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Κινητικότητα κυρίως στην περιφέρεια

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες, αυτή τη χρονική περίοδο μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στην περιφέρεια, όπου διοργανώνονται ανοιχτές συνελεύσεις από τις νομαρχιακές οργανώσεις για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά στην Αθήνα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα στις επόμενες ημέρες, αν και η Κεντρική Επιτροπή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη μορφή του συνεδρίου και, συνεπακόλουθα, για τη μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, το πιθανότερο μετά από την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ στο μέσο του μεθεπόμενου μήνα.

Κομματικές πηγές, εξάλλου, επιμένουν ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας- και οι δικές της συνεδριάσεις προσδιορίζονται πλέον για το Σεπτέμβριο- δεν αποτελεί μία τακτική επιλογή, αλλά μία στρατηγική προσέγγιση την οποία και θα συνεχίσουν παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένους.

Όπως μας έλεγε, εξάλλου, βουλευτής που προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία η ενσωμάτωσή της στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Loading