Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κι όνομα στο συνέδριο του φθινοπώρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κι όνομα στο συνέδριο του φθινοπώρου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο ριζικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προανάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ της Κυριακής, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Κι αυτό μολονότι κανείς δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματος, ιδίως μετά από το 31,5% των βουλευτικών εκλογών σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το οποίο ανάμεσα σε άλλα αποδεικνύει ότι η ψήφος πλέον προς το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “δανεική”, αλλά έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Όπως κι αν έχει,το εκλογικό αποτέλεσμα αναλύεται ήδη στην Κουμουνδούρου, όπου έχουν μετεγκατασταθεί ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του κι όπου έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, όπως ο Νίκος Παππάς κι ο Λευτέρης Κρέτσος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν και τα κομματικά όργανα, αρχής γενομένης από τη διευρυμένη με την παρουσία και στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας Πολιτική Γραμματεία.

Η αναθέρμανση των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς χώρους, η ενίσχυση της λειτουργίας του κόμματος και η αναγκαία προσαρμογή του στη βάση των αναγκών της εποχής θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία που, μαζί με την πολιτική αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών, θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Σημείο- σταθμό, ωστόσο, θα αποτελέσει το τακτικό, με βάση το καταστατικό, συνέδριο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί το φθινόπωρο.

Σε αυτό θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, αλλά και τη μετατροπή του σε παράταξη που εκπροσωπεί τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

“Νέου τύπου δικομματισμός”

Σε αυτό το πλαίσιο, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον πρώην πλέον πρωθυπουργό να προκρίνει την επιλογή της μετονομασίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ώστε αυτή η διεύρυνση να αποτυπώνεται και στον τίτλο.

Κομματικές πηγές συγκλίνουν, πάντως, στη διαπίστωση ότι έχουμε πια ένα μεταμνημονιακό δικομματισμό στην πολιτική σκηνή, αλλά με τα δικά του, καινούρια χαρακτηριστικά που δεν θα πρέπει με ευκολία να το συγκρίνουμε με τον παλιό δικομματισμό, κυρίως γιατί ο ένας από τους δύο πόλους έχει ιστορικές ρίζες στην Ανανεωτική Αριστερά.

 

 

 

 

Loading