Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακρίνει τη Νέα Δημοκρατία για Novartis

Του Γιάννη Συμεωνίδη 

propoli

Στο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως ισχυρίζονται, με αφορμή την υπόθεση Μανιαδάκη- Novartis, πως δεν παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης. Ανεπισήμως, ωστόσο, αφήνουν πολλές αιχμές για το ρόλο του φερόμενου ως συμβούλου πρώην υπουργών Υγείας.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου και με βάση την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις Αρχές ο κ. Μανιαδάκης  κι έχει διαρρεύσει στον Τύπο, προκύπτουν τα εξής:

  1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος του, είχε πει τα εξής:
  • πως ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ όπου έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών δίχως παρουσία συμβούλων και πως είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντησή του με εκπρόσωπους φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Πως υπήρχαν σύμβουλοι υπουργών, τους οποίους κατονομάζει, οι οποίοι λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Novartis και πως αυτό είναι αδύνατο να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
  • Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τους οποίους και κατονομάζει, με το αποκαλούμενο «Χάρβαρντ Πρότζεκτ» που προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Novartis στην αγορά και στο σύστημα Υγείας.
  • Καταγγέλλει πως στελέχη της Novartis έλαβαν μέρος σε δεξαμενή σκέψης την οποία είχε συγκροτήσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βεβαίως στη συνεχεία ισχυρίστηκε πως καμία σχέση δεν έχει με τη φαρμακευτική εταιρεία, αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».

Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε τον κ. Μανιαδάκη κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως, ωστόσο, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνι Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον σημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Με ποιους, εξάλλου, άλλους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;», αναρωτιούνται στο ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας κι από νεώτερα στοιχεία, ο κ. Μανιαδάκης πιθανόν έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα κι επομένως, εξ ορισμού, του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δήλωσε πως είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η εισαγγελία…
  2. Το ερώτημα το οποίο προκύπτει σχετικώς είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της Novartis με πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Επιπλέον, την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί κι όχι ο κ. Μανιαδάκης.

«Ποια, επομένως, είναι η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Novartis;», ρωτούν ευθέως από την Κουμουνδούρου και συνεχίζουν:

«Ήξεραν τον κ. Μανιαδάκη;

Υπήρξε σύμβουλός τους;

Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε ο ίδιος στην τιμολόγηση των φαρμάκων»;

  1. «Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει- γιατί άραγε;-, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει», υπογραμμίζουν επίσης κομματικές πηγές.
  2. «Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης, καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση της Novartis θα αποκαλυπτόταν. Γιατί, αλήθεια, προσπάθησε να διαφύγει ο ίδιος;

Τι θέση παίρνει γι’ αυτό το θέμα η ΝΔ;

Θεωρεί πως κακώς δεν διέφυγε της χώρας;

Θεωρεί πως κακώς του ασκήθηκε ποινική δίωξη;

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;

Αυτό δεν συνιστά παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη;

Ο σεβασμός των θεσμών γίνεται “α λα καρτ” κι όποτε μας βολεύει;

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για τις ενέργειές της;

Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή η ίδια έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;», ρωτούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν επιθυμεί διαλεύκανση της υπόθεσης»

7. «Από πού κι ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis συνιστούν πίεση;

Γνωρίζουν εκεί στη ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση και τι μια ανωμοτί κατάθεση;

Στη διάρκεια των καταθέσεων πραγματοποιούνται ή δεν πραγματοποιούνται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;

Το πρόβλημα, επομένως, της ΝΔ δεν είναι πως γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.

Το πρόβλημά της είναι πως δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπισή της, προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Η ΝΔ δεν επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη κι αυτό ακριβώς είναι το οποίο συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της», προσθέτουν κομματικές πηγές στην Κουμουνδούρου.

 

 

 

Loading