INTIME

Ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει πόλεμο στην αποχή!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η ΝΔ αυτοπαγιδεύεται με τους πρόωρους πανηγυρισμούς για το ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με διαφορά μάλιστα.

Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν τελικώς χάσει ή, έστω, κερδίσει με μικρή διαφορά;

Δεν θα αναγκαστεί να απολογηθεί στους δικούς του για το τι πήγε στραβά;”, αναρωτιούνται με νόημα κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αντλούν την αισιοδοξία τους από τη χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος στις δημοσκοπήσεις, που δεν ξεπερνά το 55%.

Αντιθέτως, η ΝΔ κινείται στο 80% με 85%, δείχνοντας πως έχει πιάσει ταβάνι.

Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του του 2015.

Αυτό σημαίνει, πρωτίστως, πως οι τελευταίοι πρέπει να φτάσουν έως την κάλπη, να μην προσμετρηθούν δηλαδή στην αποχή, κι εκεί θα επικεντρώσουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως αν η αποχή είναι σχετικώς χαμηλή αυτό θα είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συμμετοχή θα μεταφραστεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το κυβερνών κόμμα, έστω και με μισή καρδιά.

Ελπίδες από τη Δεξιά της Δεξιάς

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε ψήφο που χάνει η ΝΔ προς τα δεξιά της, για παράδειγμα στα κεντροδεξιά κόμματα της Κατερίνας Παπακώστα και του Σάββα Τσιτουρίδη ή προς την άκρα Δεξιά:

την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη ή το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Σε αυτήν την εξίσωση, μάλιστα, θα πρέπει να προστεθεί και η Χρυσή Αυγή κι αυτό γιατί στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ωφέλησε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά “νομιμοποίησε” την εθνικιστική ψήφο στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Όπως κι αν έχει, το ρεαλιστικότερο θετικό σενάριο για τους ίδιους που επεξεργάζονται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και είτε να αναγκαστεί το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί μαζί της- εφόσον θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα- και να εξαϋλωθεί πλήρως ή να πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, οπότε τότε το παιχνίδι αλλάζει τελείως.

Loading