Ο Τσίπρας παίρνει κεφάλια μετά τις εκλογές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πέρα από το διορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης- “είμαστε νομικώς κατοχυρωμένοι”, ανάφερε χαρακτηριστικά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας-, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διεργασίες για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον νέο διοικητή της ΕΚΤ, αλλά και τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επέλεξε την 7η Ιουλίου για χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Κατά τη χθεσινή (Τετάρτη) Πολιτική Γραμματεία, εξάλλου, ασκήθηκε αυστηρή κριτική για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με κύριο αποδέκτη της γκρίνιας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η απόφασή του, εξάλλου, να προκρίνει τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, κι όχι της Αριστεράς περιλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο προσέγγισης των ψηφοφόρων που ανήκουν στην ευρύτερη Σοσιαλδημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος για σαρωτικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις εκλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρατόμηση ακόμα και στενών συνεργατών του, αλλά και κορυφαίων κομματικών αξιωματούχων από τους οποίους δεν έχει μείνει καθόλου ικανοποιημένος και για την επιλογή των υποψήφιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

“Ο Πάνος είναι καλό παιδί”

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου απορρίπτουν το επιχείρημα πως κομμάτι της συντριβής οφείλεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κι αυτό γιατί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκύπτει ότι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία κινήθηκαν πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο με τις πανελλαδικές, ενώ και η ενίσχυση της ΝΔ δεν ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από την άλλη, παραδέχονται ότι οι Πρέσπες επηρέασαν τη δυναμική αυτοδιοικητικών υποψηφίων τους στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και το ότι ήταν σφάλμα το ότι τελικώς δεν προχώρησε η επικοινωνιακή στήριξη της Συμφωνίας ήδη από την υπογραφή της το περασμένο καλοκαίρι.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να τη στηρίξει κι ο ίδιος με περιοδεία του στη Μακεδονία, εν τούτοις η παντελώς αρνητική στάση του Πάνου Καμμένου τον απέτρεψε.

Παρότι, εξάλλου, είχε ήδη βρει τους βουλευτές που θα αντικαθιστούσαν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει το ενδεχόμενο, το 2018, λήξης της συνεργασίας με τον τότε υπουργό Άμυνας για… συναισθηματικούς λόγους.

Ο Πάνος είναι καλό παιδί, έχουμε κάνει μια συμφωνία και θα την τηρήσω”, έλεγε τότε στους συνεργάτες του.

Loading