Περισσεύουν οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει αποκτήσει «αέρα» νίκης στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, έχει ως αποτέλεσμα στα ψηφοδέλτιά της να παρατηρείται συνωστισμός και οι υποψήφιοι (υποψήφιοι) βουλευτές να περισσεύουν.

propoli

Ανάμεσα σε αυτούς που ήθελαν να συμπεριληφθούν στις «γαλάζιες» λίστες, έχοντας μάλιστα αναπτύξει έντονη… προεκλογική δραστηριότητα ήταν και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος «κόπηκε» με συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αφορμή ήταν η διαδικτυακή του αναφορά για το… τανκ που θα… γκρεμίσει την ΕΡΤ εφόσον η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση. Ο λόγος ωστόσο ήταν η έντονη (για άλλους ενοχλητική) προεκλογική δράση που είχε αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι η υποψηφιότητά του είχε ισχυρούς υποστηρικτές αλλά και ισχυρούς πολέμιους στο περιβάλλον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λογικό, τώρα που έχουμε παράσταση νίκης, να καταγράφεται πληθώρα ενδιαφερομένων για να μπουν στα ψηφοδέλτια μας. Κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει ούτε το 2009, ούτε το 2015 όταν και χάσαμε τις εκλογές. Για αυτό χρειάζεται ψύχραιμη επιλογή εκείνων που μπορούν, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια μας» τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συμπληρώνουν δε πως στην Πειραιώς έχουν φτάσει στο σημείο να συμπληρώνουν σχεδόν… δυο ψηφοδέλτια σε κάθε νομό, χωρίς και πάλι να ικανοποιούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο» συμπληρώνουν.

Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Αρχικά φέρεται να είχε κλειδώσει η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο στην τελευταία επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τελευταίος του πρότεινε να είναι υποψήφιος είτε στη Β΄ Πειραιά, είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σάμο. Πρόταση, η οποία δεν έχει δεκτή από την πλευρά Αυτιά, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στη μάχιμη δημοσιογραφία.

Η μάχη των ψηφοδελτίων

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό η ΝΔ να προχωρήσει στην ανακοίνωση και άλλων νέων ονομάτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά της στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Οι εξελίξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είχαν ως αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφήσει στην άκρη τις ανακοινώσεις πολλών υποψήφιων βουλευτών που έτσι και αλλιώς συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει. Βασικά χαρακτηριστικά των νέων προσώπων που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα είναι η ηλικία (μιας και αναζητούνται «φρέσκα» πρόσωπα), η επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή και φυσικά το έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες.

Τα ονόματα που «κλείδωσαν»

Στην Α΄ Αθήνας το προβάδισμα το έχουν οι εκλεγμένοι βουλευτές Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ στο παιχνίδι θα προστεθούν ο Θόδωρος Φορτσάκης (είναι βουλευτής επικρατείας), καθώς επίσης ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Τσιόδρας με μετεγγραφή από το Ποτάμι, οι Θάνος Πλεύρης και Φωτεινή Πιπιλή.

Στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών ξεχωρίζουν οι δυο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ακολουθούν οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Νίκος Ρωμανός όπως ακόμα οι Χάρης Θεοχάρης και Πέτρος Τατσόπουλος. Σε αυτήν την περιφέρεια είναι πιθανό να πολιτευθεί με τη ΝΔ και ο (ανεξάρτητος σήμερα) Γιώργος Αμυράς.

Στο Νότιο οι Νίκος Δένδιας, Αννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη είναι οι εν ενεργεία βουλευτές. Δίπλα τους θα σταθεί ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Βασίλης Σπανάκης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ στον δυτικό τομέα οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αντώνης Πανούτσος.

Όσον αφορά στην Α΄ Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη έχουν σίγουρη θέση στο ψηφοδέλτιο ως εν ενεργεία βουλευτές και θα προστεθούν οι Μαρία Σπυράκη, ο Δημήτρης Σταμάτης (βουλευτής επικρατείας σήμερα), η Βίκη Νάκου, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Κούβελας και ίσως η Νιόβη Παυλίδου.

Loading