Ποιο το νέο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ως μια καλή πρώτη επαφή χαρακτηρίστηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη των τραπεζών, για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη.

propoli

Παρόλο που δεν πάρθηκε ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση, και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ προσχέδιο της συμφωνίας για την προστασία της πρώτη κατοικίας, κατατέθηκε ήδη προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το όριο για την προστασία, αναμένεται να τεθεί ανάμεσα στις 120.000 με 130.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ενώ από τραπεζικής πλευράς ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τους τραπεζικούς κύκλους, η σύσκεψη ήταν σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα, ενώ οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο και πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία στο τέλος Φλεβάρη, επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτό να δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δέχθηκαν να προστατευθεί η Α’ κατοικία, όχι μόνον για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και από τις καθυστερημένες οφειλές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εγγυήσεις πρώτης κατοικίας, σημείο το οποίο δεν προβλεπόταν στον νόμο Κατσέλη.

Loading