Ποντάρουν στα αντιδεξιά σύνδρομα της βάσης του ΚΙΝΑΛ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι στο τέλος το ΚΙΝΑΛ θα συναινέσει στη σύμπτυξη προοδευτικού μετώπου απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη κι ακροδεξιά» ΝΔ των Κυριάκου Μητσοτάκη κι Άδωνι Γεωργιάδη.

Κι αυτό γιατί θεωρούν πως είναι όρος πολιτικής επιβίωσης του κεντροαριστερού φορέα να απορρίψει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, μολονότι πρωτοκλασάτα στελέχη του «βγάζουν σπυριά» και μόνο που ακούν ΣΥΡΙΖΑ!

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζεται ακόμα από αντιδεξιά σύνδρομα και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι το «φλερτ» της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη.

Προσθέτουν, εξάλλου, πως αν στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν ακόμα να ξανασυγκυβερνήσουν θα πρέπει να αποφασίσουν κάποια στιγμή ποιον προτιμούν, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αφού οποιοσδήποτε άλλος στόχος συνιστά μικρομεγαλισμό.

Ακόμα και στο ΚΙΝΑΛ, εξάλλου, αναγνωρίζουν ότι τυχόν νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Κινήματος, όπως πάνω κάτω συνέβη και με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

Ούτε η κυρία Γεννηματά, άλλωστε, έχει λησμονήσει το σύνθημα «Φώφη γερά, στροφή αριστερά» που ακούστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος ούτε μπορεί να στρουθοκαμηλίζει πως πολλοί από τους ψηφοφόρους της δεν επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να συνεργαστεί με έναν Μητσοτάκη.

Από την άλλη, πάντως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζει ότι τυχόν αυτοδυναμία της ΝΔ ή και του ΣΥΡΙΖΑ- αν και το τελευταίο μοιάζει πιο δύσκολο- ναι μεν θα την βγάλει από τη δύσκολη θέση να πάει με τον έναν ή τον άλλον, ωστόσο θα λειτουργήσει διαλυτικά για το κόμμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό κρατά ενωμένο η προοπτική της εξουσίας.

Δίκοπο μαχαίρι η απλή αναλογική

Ευνοϊκότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή για το ΚΙΝΑΛ μοιάζει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική, που το ίδιο πάντως δεν ψήφισε.

Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν το εκλογικό ποσοστό του κυμανθεί στο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας αναμέτρησης, του Σεπτεμβρίου του 2015 (6,28%), η κοινοβουλευτική του αντιπροσώπευση θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή χάρη στο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Μόνο που στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα πως σε τυχόν δεύτερες εκλογές η πόλωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τις πρώτες και, συνεπώς, και η αποδυνάμωση των μικρότερων κομμάτων ακόμα φανερότερη.

 

Loading