Σαρωτικές αλλαγές δρομολογούνται στις τράπεζες

Κομβικό για τον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι το έτος 2019 για τις ελληνικές τράπεζες.

propoli

Οι βαθιές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσα στην τριετία 2019 – 2021 δεν θα περιοριστούν μόνο στη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Ήδη οι πρώτες ανατροπές έχουν αρχίσει καθώς σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μειώνονται τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018, το σύνολο του δικτύου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανερχόταν σε 1.854 καταστήματα από 1.985 στα τέλη του 2017.

Από τις αρχές του 2018 έκλεισαν 130 καταστήματα και παράλληλα περισσότεροι από 2.700 υπάλληλοι αποχώρησαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδηγούν στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού υποκαταστημάτων

Η συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM και τα οποία προβλέπουν μείωση των δαπανών αλλά και συνέπεια των τεχνολογικών εξελίξεων.

Για την πληρωμή λογαριασμών και τη μεταφορά χρημάτων, οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το internet και το mobile banking.

Απόρροια των παραπάνω είναι το σχέδιο για το κλείσιμο των ταμείων των τραπεζών, με σκοπό να απομείνει μόνο ένα ταμείο ανά κατάστημα και μόνο σε ημέρες και ώρες αιχμής.

Η θέση του ταμία τράπεζας θα καταργηθεί και το προσωπικό των τραπεζών θα επικεντρωθεί σε έναν συμβουλευτικό ρόλο αλλά και εκπαιδευτικό, για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο προς τον πελάτη-επιχειρηματία όσο και προς τον πελάτη της λιανικής τραπεζικής. Επίσης μεγάλο βαρος θα δωθεί στην προώθηση νέων τραπεζικών προϊόντων.

Περαιτέρω απλοποίηση συναλλαγών

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να απλοποιήσουν και να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα και ταχύτερα τον πελάτη κάτι στο οποίο υπάρχει ανάγκη να συμβάλει και η πολιτεία μέσω της θεσμικής απλοποίησης των διαδικασιών.

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εντυπωσιακά και τον επιβεβαιώνουν: Σε διεθνές επίπεδο το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας μελέτης του GSMA, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ημερήσια βάση, με τις τάσεις να είναι συνεχώς ανοδικές.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 700 εκατ. ενεργοποιημένοι λογαριασμοί σε 90 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε φορητές συσκευές που δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, πραγματοποίησης συναλλαγών, με τους ρυθμούς αύξησης των λογαριασμών αυτών να ξεπερνούν το 25% σε ετήσια βάση.

Μεγάλη η διάδοση του mobile banking

Ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές θα δώσει και το γεγονός ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του Διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, τη στιγμή που ακόμη και σήμερα κάνουν χρήση του Διαδικτύου μέσω του κινητού τους περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του mobile banking δίνει, μεταξύ άλλων, και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός POS που δέχονται πληρωμές ανέπαφα: από τις 650.000 τερματικά αποδοχής που υπάρχουν σήμερα, σε σχέση με μόλις 150.000 το 2014, το 90% περίπου δέχεται πληρωμές ανέπαφα, δηλαδή πληρωμές και μέσω κινητών τηλεφώνων. Ολα τα νέα POS που τοποθετούνται δέχονται ανέπαφες πληρωμές.

 

Loading