Σγουρίδης: «Η χώρα απομειώθηκε γεωπολιτικά»

Στις εξελίξεις που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης.

propoli

Από την πλευρά του,  εκτίμησε ότι «δυστυχώς η συμφωνία θα ψηφιστεί» χαρακτηρίζοντάς την «κακή» την ονοματολογική συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων. «Εμείς ως ΑΝΕΛ εξαρχής διαφωνούσαμε με τον όρο Μακεδονία σε οποιαδήποτε ονομασία του γειτονικού μας κράτους. Ωστόσο και η συμφωνία αυτή καθαυτή, έστω και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό Μακεδονία, είναι μια κακή συμφωνία», τόνισε ο κ. Σγουρίδης.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ουσιαστικά η Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζει «μακεδονικό λαό». «Το προοίμιο δεν ήρθε στο ελληνικό κοινοβούλιο μαζί με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει από το γειτονικό κράτος, δεν αλλάζουν σχεδόν τίποτα. Από την άλλη ο μακεδονικός λαός στην τροπολογία 36, στην ελληνική της μετάφραση λέει τα εξής: ‘Η πολιτεία, προστατεύει, εγγυάται καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού’. Αυτό αν δεν είναι ο μακεδονικός λαός μια εθνότητα, τότε τι είναι;», διερωτήθηκε ο κ. Σγουρίδης, τονίζοντας πως γίνεται λόγος και για διασπορά. «Και συνεχίζει από κάτω: Η πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού. Αντί να συγχωνεύει τους υπηκόους από την διασπορά, τους ξεχωρίζει.

«Εμείς οι ΑΝΕΛ, θεωρούμε ότι η πηγή των ‘δεινών’ είναι η λέξη Μακεδονία, από την στιγμή που υπάρχει μέσα όλα τα υπόλοιπα έπονται».

Για τη πρόταση δυσπιστίας

Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2018, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι «εμείς ξέραμε, ότι αν αποσύρονταν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θα ήταν υπουργοί οι οποίοι θα παρέμεναν, και αν αποσύραμε την εμπιστοσύνη μας, θα υπήρχε πάλι αυτό το έργο το οποίο βλέπαμε μέχρι τώρα, θα το βλέπαμε έξι μήνες πριν. Εκεί πάνω σταθμίστηκαν και μερικά άλλα πράγματα. Διότι υπήρξαν και οι θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίος φτάσανε σε ένα σημείο, στην συμφωνία που κάναμε σε προγραμματική βάση με το ΣΥΡΙΖΑ, να βγούμε από τα μνημόνια, να οδηγήσουμε τη χώρα στις ράγες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Να ξεκαθαρίσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτά τα πράγματα θα μένανε ημιτελή».

Τέλος, εκτιμώντας συνολικά τη συμφωνία, ο κ. Σγουρίδης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα απομειώθηκε γεωπολιτικά, άσχετα της λέξης Μακεδονίας. Αυτή τη στιγμή, το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα είναι ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Όταν θέλουν να περάσουν κάτι στα Βαλκάνια, δε θα πιέσουν ούτε Βουλγαρία, ούτε Ρουμανία ούτε Σκόπια, ούτε Αλβανία. Την Ελλάδα θα πιέσουν. Η Ελλάδα θα πιέσει. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε. Γιατί η διεθνής διπλωματική γλώσσα είναι σκληρή».

Loading