INTIME

Σηφάκης: «Αλυτρωτικό το “Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική”»

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρ. Τσαλικίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης.

propoli

Από την πλευρά του, ο κ. Σηφάκης, υποστήριξε ότι «όπως τόνισε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος, πετύχαμε (σσ με τη Συμφωνία των Πρεσπών) το 110% αυτού που επιδιώκαμε σαν έθνος».

«Είναι σαφές ότι ολοκληρώθηκε μια ιστορική Συμφωνία, μια συμφωνία που λύνει ένα εθνικό και ιστορικό ζήτημα δεκαετιών, που έγινε βεβαίως μέσα σε στιγμές έντασης και αχαρακτήριστων επιθέσεων από ακραίους κύκλους, με αποκορύφωμα επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και εμού», δήλωσε ο βουλευτής Πέλλας.

Παράλληλα, ο κ. Σηφάκης υποστήριξε ότι «μέσα στη βουλή ακούστηκαν τα επιχειρήματα, έγινε ένας άνετος διάλογος. Ιδιαίτερα η χθεσινοβραδινή παρουσίαση των επιχειρημάτων των πολιτικών αρχηγών, έδωσε μια καθαρή εικόνα όσον αφορά το κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι χρήσιμη και επωφελής για τη χώρα, και μας βοηθά στη φιλία τη συνεργασία και τη σταθερότητα των Βαλκανίων αλλά και η Ελλάδα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτό το χώρο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, αποτίμησε την ψήφιση της συμφωνίας ως «μια πολύ σημαντική παρέμβαση όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και ανθρώπων που δημιούργησαν μια προοδευτική και δημοκρατική συσπείρωση η οποία είναι το μέλλον όσον αφορά τη πολιτική ζωή της χώρας. Δημιουργούνται πλέον οι πόλοι στη πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή η συμφωνία η οποία αντικειμενικά θα μας βοηθήσει πολύ και στην ανάπτυξη και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μακεδονία, καθώς Μακεδονία μόνο εμείς θα μπορούμε να τη λέμε, όπως για παράδειγμα αεροδρόμιο Μακεδονία. Κατοχυρώνουμε την Μακεδονία μας και την κατοχυρώνουμε μόνο εμείς».

Ο κ. Σηφάκης, χαρακτήρισε από την πλευρά του, ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, τόσο η μη διάλυση της πΓΔΜ  όσο και η ανάπτυξη στενών σχέσεων φιλίας μαζί της».

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να έχουμε πάνω από τη χώρα μας μεγάλη Αλβανία, ή μεγάλη Βουλγαρία, κάτι που η ελληνική διπλωματία τα τελευταία 100 χρόνια προσπαθεί να μην δημιουργηθεί; Είναι προς το εθνικό συμφέρον το δικό μας να μείνει αυτό το κράτος και να έχουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, και όχι να τους παραδώσουμε στους Τούρκους», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος

Όσον αφορά το αίτημα για δημοψήφισμα, που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Σηφάκης, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είχε λάβει νομιμοποίηση για την ψήφιση της Συμφωνίας, από τις εκλογές.

«Μη το λέτε δε προσέφυγε, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με τον όρο Μακεδονία, για όλες τις χρήσεις ήτανε προεκλογικά προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, και στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Υπήρξε κανονική νομιμοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών», τόνισε ο κ. Σηφάκης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού του κ. Βούτση σύμφωνα με τον οποίον είναι αλυτρωτικό να υποστηρίζει κάποιος ότι ”η Μακεδονία είναι μια και ελληνική”, καθώς «ποτέ δεν υπήρξε αυτό στην ελληνική εξωτερική πολιτική από όλα τα κόμματα».

Loading