Στόχος πλέον η αξιοπρεπής ήττα τον Ιούνιο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η αξιοπρεπής ήττα τον Ιούνιο είναι πλέον ο αντικειμενικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ύστερα από τη συντριβή των ευρωεκλογών.

Θα στηριχθούν πάνω στο 24% που συγκέντρωσαν την Κυριακή προκειμένου από αυτήν την αφετηρία να επιτύχουν ένα ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου που τουλάχιστον να προσεγγίζει το 30%, αν δεν το ξεπερνά κιόλας.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μπορούν να το επιτύχουν, αφού θεωρούν πως τα σχετικώς υψηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ οφείλονται στο ότι διενεργήθηκαν ταυτοχρόνως κι αυτοδιοικητικές εκλογές και στο ότι το πρώην ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει ισχυρούς τοπικούς μηχανισμούς.

Το ίδιο αισιόδοξοι είναι και για απορρόφηση ψήφων από το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το ποσοστό του οποίου στοίχισε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα ήταν βαρύ το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννα Πεππέ, δάκρυσε κατά τη δήλωση Τσίπρα με την οποία ανακοίνωσε την προκήρυξη εκλογών.

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο κυβερνητικές και κομματικές πηγές παραδέχονται ότι το τρίτο μνημόνιο που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δυνατό να ξεχαστεί από τις φιλολαϊκές πολιτικές του τελευταίου χρόνου.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έθεσε και τη διακύβευση των βουλευτικών εκλογών, η οποία βασίζεται στο σκεπτικό πως ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση με τη χαλαρή του ψήφο, αλλά αυτήν τη φορά ο κίνδυνος να επιστρέψει η χώρα σε μνημονιακές πολιτικές διά της πλαγίας- μέσω, δηλαδή, μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη- θα αποτρέψει τους πολλούς από το να στείλουν στο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ.

Βγήκαν τα πρώτα μαχαίρια

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, εξάλλου, ότι υποτιμήθηκε η επιρροή στην κάλπη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα πρώτα μαχαίρια, ωστόσο, έχουν ήδη βγει από το θηκάρι τους και στοχεύουν κυρίως το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά και την κομματική νομενκλατούρα, η οποία απέτυχε να ανοίξει το ΣΥΡΙΖΑ του 3% στην κοινωνική πλειοψηφία που τον έφερε στην εξουσία.

Loading