INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: “Τα τρωτά σημεία του επιτελικού κράτους”

Οξεία είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το πρώτο της νομοσχέδιο, αυτό για το επιτελικό κράτος, το οποίο μάλιστα κατατέθηκε στη Βουλή μεσάνυχτα και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, καθώς κι επεξεργασία από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κι από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ως προς την ουσία, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για επιστροφή του κομματικού

κράτους και μέμφονται τον ασφυκτικό έλεγχο του κρατικού μηχανισμού από το

πρωθυπουργικό γραφείο,

καθώς και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους πολιτικούς και μόνιμους υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς, αλλά και στους γενικούς διευθυντές.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει και στην κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΔΟΕ,

του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος,

η οποία κατά τη γνώμη τους συνεπάγεται και την περιθωριοποίηση του έργου τους.

Στέκονται, επίσης, στην αύξηση των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων στα γραφεία

υπουργών από πέντε σε εννέα, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μείωσή τους.

Το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί», εξάλλου, που θα παρακολουθεί το έργο των υπουργών στην ουσία, όπως υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργεί ως τοποτηρητής του πρωθυπουργού στα υπουργεία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ελευθερία πρωτοβουλιών από την πλευρά των υπουργών.

Οι ίδιες κομματικές πηγές, εξάλλου, εκτιμούν πως ο στενός κορσές που έχει επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.

Όσον αφορά τις αλλαγές που επιχειρούνται στις αρμοδιότητες των δημάρχων και των περιφερειαρχών, υποστηρίζεται πως είναι πολύ πιθανό να εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφού στην ουσία θα ανατρέπουν αναδρομικώς ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

«Ο προϋπολογισμός θα αποκαλύψει»

Στο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, σημειώνουν πως με την κατάθεση του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου θα μάθουμε κι αν θα προχωρήσουν όλες οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι δημιουργείται δημοσιονομικό κενό περίπου δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ, ή αν η κυβέρνηση θα προβεί σε περικοπές δαπανών και ποιες θα είναι αυτές προκειμένου να μην φανεί τόσο νωρίς ασυνεπής απέναντι στους ψηφοφόρους της.

Το φθινόπωρο, άλλωστε, οφείλει να καταθέσει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι και το 2021.

Loading