Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΠΥ

Στο απόλυτο αδιέξοδο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ κατέληξε ο πόλεμος μεταξύ Υπουργείου Υγείας και διαγνωστικών κέντρων.

propoli

Ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισε χθες, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα με γενική απεργία, αλλά με άλλη μορφή, η οποία επηρεάζει άμεσα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Την απόφαση για «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και μη παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό, διαδέχθηκε η απόφαση για άνοιγμα των κέντρων και εξυπηρέτηση του πληθυσμού, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Tο απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους υποσχέθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ.

Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν χθες οι Ενώσεις Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Μάλιστα, οι Ενώσεις μέσω του προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη, κάλεσαν τα μέλη τους να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικά κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού.

«Όσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός. Με βάση όσα ανεφερε ο υπουργός, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν να αποζημιωθούν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε στην περίπτωση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους και τις αξιώσεις τους.

Loading