Τέλος τα τεκμήρια εισοδήματος έως το 2022

Αποφασισμένη να καταργήσει σταδιακά τα τεκμήρια εισοδήματος έως το 2022 είναι η κυβέρνηση. Την είδηση αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου», εξήγησε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

propoli

«Έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978, με σκοπό να καλύψουν την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αδικιών, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους που φορολογούνται με πλασματικά και όχι πραγματικά εισοδήματα.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

«Κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον ΦΠΑ εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα», σημείωσε ο κ. Πέτσας για τον τρόπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

«Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα», πρόσθεσε.

Σχέδιο έντεκα σημείων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σχέδιο έντεκα σημείων ώστε να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Loading