Τι σημαίνει η μαχητική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η αντιπολίτευση που θα ασκήσουν θα είναι τόσο μαχητική όσο και υπεύθυνη κι ενεργητική, βάσει προγραμματικών και τεκμηριωμένων θέσεων, εκμεταλλευόμενοι και την κυβερνητική εμπειρία που διαθέτουν πλέον.

Η αντιπολίτευση θα είναι μαχητική ως προς το σκέλος της αταλάντευτης υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας κι όλων όσα καταφέρε η κυβέρνηση Τσίπρα με κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Η αντιπολίτευση θα είναι, επίσης, υπεύθυνη με την έννοια πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έρχονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη βάση στόχων και προτεραιοτήτων που θεωρούν σημαντικές για την πορεία της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να στοιχειοθετεί με επάρκεια κάθε της πρωτοβουλία, αφού η δική τους ισχυρή παρουσία, όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν επιτρέπει στο κυβερνών κόμμα να θεωρεί πως έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, σκοπεύει να ασκήσει ενεργητική αντιπολίτευση, καθώς σχεδιάζει ήδη τη λήψη πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή των πολιτών, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τους θεσμούς και το περιβάλλον.

Παραμένει η απόσταση με ΚΙΝΑΛ

Όσον αφορά την εσωκομματική ανασυγκρότηση, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα συνελεύσεις και γενικότερες μαζικές διεργασίες στο δρόμο προς το συνέδριο.

Στο ενδεχόμενο, εξάλλου, προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ σε μια προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι χρειάζεται ο πλουραλισμός και η διεύρυνση, αλλά η Φώφη Γεννηματά και η ηγετική της ομάδα έχουν θέσεις που δεν εκφράζουν τον προοδευτικό χώρο, όπως είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και του πανεπιστημιακού άσυλου.

Loading