ΙΝΤΙΜΕ

Το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για τη μάχη της Βουλής

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Για ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ετοιμάζονται στο Μαξίμου κι αυτό μολονότι διατείνονται πως δεν τον επιθυμούν.

Αναφέρουν, ωστόσο, με νόημα πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη τη μομφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος του εκλιπόντος πατέρα του ούτε θα επιτρέψει να πέσει κάτω οποιαδήποτε νέα προσωπική επίθεση δεχθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Υπογραμμίζουν, πάντως, πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μιλήσει και πάλι πολιτικώς για τα πεπραγμένα της θητείας του και για τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας για την οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να εκμαιεύσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα την ίδια ώρα που θα αποδομήσει- με αφορμή την αναμενόμενη επίθεση Μητσοτάκη για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας- το αφήγημα της ΝΔ για πολλά ανοιχτά ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση.

Αντικειμενικός στόχος η μικρή διαφορά

Από την άλλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η πόλωση που αποτυπώθηκε και στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες συνιστά επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ώστε να αυξηθεί η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος και να προσελκύσει τους ουκ ολίγους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Σημειώνουν, πάντως, πως ακόμα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που έδιναν διψήφιες διαφορές υπέρ της ΝΔ πριν μερικές εβδομάδες τώρα αναγκάζονται σιγά σιγά- προκειμένου να μην εξευτελιστούν από το αποτέλεσμα της κάλπης- να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα κι έχουν μειώσει τις διαφορές σε μονοψήφιες.

Οι ίδιοι βουλευτές ομολογούν, ωστόσο, ότι αντικειμενικός στόχος για το ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές είναι η όσο το δυνατό μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ, η οποία θα επιτευχθεί και με την παράλληλη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ.

Πιστεύουν, μάλιστα, ότι θα τον πετύχουν και η διαφορά θα είναι της τάξης του 3% και κάτω, που ανοίγει το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 ή 30 Ιουνίου ούτως ώστε να γίνει η πλήρης ανατροπή, με δεδομένο ότι η ψήφος τότε δεν θα είναι χαλαρή, και για να μην προκύψει ένα νέο “Μάτι” που θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, εκτιμούν πως ο Ιούνιος αποτελεί μονόδρομο κι αν η διαφορά είναι πάνω από 6%, αφού σε μία τέτοια περίπτωση το ρεύμα νίκης της ΝΔ είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστεί στη βουλευτική κάλπη.

Loading