Φοβούνται το “τι Τσίπρας τι Μητσοτάκης”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου προεξοφλούν κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020, στηριζόμενοι για την εκτίμησή τους αυτή και σε διερευνητικές επαφές που έχουν ήδη γίνει με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο φόβος της επιστροφής στην ύφεση είναι διάχυτος στην Ευρώπη και γι’ αυτό οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες αυτήν τη φορά να μην επαναλάβουν πολιτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί αδιέξοδες για τους πολίτες, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της ισχυροποίησης της ακροδεξιάς.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στη διατήρηση ενός διχαστικού όσο και πολωτικού κλίματος- τελευταίο “κρούσμα” η επίθεση στη ΝΔ για τον Βαγγέλη Μαρινάκη- το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες να αντιληφθούν τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ακόμα και κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, παραδέχονται ότι κινδυνεύουν από την εμπέδωση στο εκλογικό σώμα της αντίληψης “τι Τσίπρας τι Μητσοτάκης”.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης, εξάλλου, θα περιλαμβάνει και τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία, όπως υπογραμμίζουν, δεν έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται.

Παρόλα αυτά ανησυχούν πως τυχόν εμμονή του Ζόραν Ζάεφ στο να αναφέρεται σε “Μακεδονία” κι όχι σε Βόρεια Μακεδονία, αν και του έχουν γίνει ήδη συστάσεις, θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, έστω κι αν τώρα μπορούν να κρύβονται πίσω από την τυπικότητα της μη θέσης της Συμφωνίας ακόμα σε ισχύ εν αναμονή της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Αναθέρμανση Novartis ενόψει

Επιπλέον, τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται η αναθέρμανση του σκανδάλου Novartis με αφορμή την “επίσκεψη” στην εισαγγελέα Διαφθοράς για ανάκριση κορυφαίου πολιτικού προσώπου.

Γι’ αυτό κι από το Μαξίμου συσχετίζουν την αναζωπύρωση των επιθέσεων στον Παύλο Πολάκη- με αφορμή τον διοικητή νοσοκομείου με πλαστά πτυχία τον οποίο είχε επιλέξει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας- με επικείμενες εξελίξεις στην υπόθεση δωροληψιών που αφορούν την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

Σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές χαμηλώνουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για δοκιμαστική έξοδο, ενώ παραπέμπουν σε επόμενες και πιο συστηματικές εξόδους μέσα στο 2019.

Loading