Χρυσώνουν το χάπι της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μεγάλη έμφαση δίνουν στο Μαξίμου στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα αύριο Τρίτη στα Σκόπια.

Ιδίως εστιάζουν στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή η οποία θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Προκειμένου, πάντως, να χαμηλώσουν τους τόνους σε σημεία τριβής, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όσον αφορά τα εμπορικά σήματα της Βόρειας Μακεδονίας κι αυτά της χώρας μας τα ΠΟΠ προϊόντα, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι κράτος- μέλος της ΕΕ, ισχύουν ως έχουν κι είναι απολύτως προστατευμένα, ενώ αυτά γεωγραφικής ένδειξης θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή που θα σχηματιστεί από τα δύο κράτη, όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν με νόημα πως πρέπει η γειτονική μας χώρα να αφαιρέσει και να αλλάξει όλες της τις ετικέτες οι οποίες θα πρέπει να αναγράφουν ως κράτος προέλευσης των προϊόντων της το «Βόρεια Μακεδονία» κι όχι το σκέτο «Μακεδονία».

Κατά την παρουσία, εξάλλου, του κ. Τσίπρα στα Σκόπια θα συζητηθεί και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος θα ενισχύει τις ενεργειακές διασυνδέσεις με τις βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον, στο τραπέζι θα τεθεί κι ο παλιός αγωγός διακίνησης πετρελαίου που είχε σταματήσει και τώρα ανοίγει η προοπτική να ανοίξει για μεταφορά από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία.

«Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία»

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδέλτιου, αλλά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την παρουσίασή του εν χορδαίς κι οργάνοις το προσεχές Σάββατο, 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

Η «Πανελλαδική Συνάντηση για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα κι Ευρώπη», όπως τιτλοφορείται η εκδήλωση, θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να εξαπολύσει νέα επίθεση σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, του οποίου τη στήριξη επί της ουσίας στη ΝΔ θεωρεί αυτοκαταστροφική, όπως και την υιοθέτηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενός ακροδεξιού- λαϊκιστικού λόγου στα εθνικά μας θέματα.

Παραλλήλως, στο Μαξίμου θα επικεντρώσουν στα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στις φημολογούμενες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis προκειμένου να ανακτήσουν το τρωθέν από την υπόθεση Λοΐζου ηθικό τους πλεονέκτημα, υπενθυμίζοντας όλο και πιο έντονα το βίο και την πολιτεία του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Loading