INTIME

Ώρα μηδέν για τη Μακεδονία:Σήμερα αποφασίζει η Βουλή

Σήμερα πρόκειται να μπει μία τελεία στη διαμάχη δεκαετιών σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς η ελληνική Βουλή αποφασίζει επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

Μάλιστα, η μέρα έχει τη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι η τέταρτη επέτειος από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σήμερα το μεσημέρι στις 2:30 πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση της Ολομέλειας και να γίνει ψηφοφορία επί της Συμφωνίας, με την οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία η χώρα μας παραχωρεί επισήμως το όνομα «Μακεδονία», αλλά και τα παράγωγά του,  στη γειτονική χώρα που προέκυψε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Με ονομαστική ψηφοφορία, τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων καλούνται να πουν το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στη Συμφωνία.

Εκτός πάλι συγκλονιστικού απροόπτου η Συμφωνία θα επικυρωθεί με την υπογραφή και τις θετικές ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των «προθύμων» που προέρχονται από όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα -Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.

Θύελλα αντιδράσεων

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρόκειται να γίνει εν μέσω πολιτικής θύελλας και την ανταλλαγή αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων υπέρ του «Ναι» και υπέρ του «Όχι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο ετερόκλητα στρατοπέδα, όπου στο ένα τάσσονται ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οι οποίοι εστιάζουν την κριτική τους κατά  της συμφωνίας στο γεγονός ότι εκτός από το όνομα, κυρίως παραχωρούνται τόσο η γλώσσα όσο και η  εθνότητα.

Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και το Ποτάμι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κακή κρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών το 62% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μία ιστορική στιγμή κατά την οποία οι αποφάσεις έχουν βαρύνουσα σημασία και όλοι θα κριθούν για την ψήφο τους.

Loading