Αηδονόπουλος: «Η Μακεδονία δεν είναι αποθήκη ψυχών»

“Η Μακεδονία δεν είναι αποθήκη ψυχών και σωμάτων. Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που με γελοίες δικαιολογίες δεν δέχονται πρόσφυγες”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Χάρης Αηδονόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. O κ. Αηδονόπουλος μίλησε για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην χώρα μας εν γένει, καθώς και για την οικονομική δυναμική της Θεσσαλονίκης.

“Δεν υπάρχουν διακρίσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά. Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι”

Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, ο κ. Αηδονόπουλος, ανέφερε τα εξής: “Εμείς δεν μιλάμε υποχρεωτικά για μία δομή. Μιλάμε και για δύο και για τρεις, που θα πληρούν τις προδιαγραφές βεβαίως. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν διακρίσεις, ειδικά όταν μιλάμε για ασυνόδευτα παιδιά. Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι, μιλάμε για ένταξη στην ελληνική κοινωνία, για όσο διάστημα χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα. Εμείς θέσαμε και το ζήτημα για την ισόρροπη κατανομή των προσφύγων στην υπόλοιπη επικράτεια. Γιατί η Μακεδονία δεν είναι αποθήκη ψυχών και σωμάτων. Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που με γελοίες δικαιολογίες δεν δέχονται πρόσφυγες”.

propoli

“Πώς γίνεται τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας να είναι διάτρητα και τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας να είναι αδιάτρητα”;

Συνέχισε διερωτώμενος για τα ελληνικά σύνορα. “Εμείς επιμένουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα συντεταγμένη, με νόμους και σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται και από εμάς και από την ΕΕ. Πώς γίνεται τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας να είναι διάτρητα και τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας να είναι αδιάτρητα”;

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενεί η κάθε δομή, ο κ. Αηδονόπουλος απάντησε πως θα είναι περίπου 25 – 30. “Κάθε δομή, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, της ΕΕ, της ύπατης αρμοστείας και της Unicef, πρέπει να έχει περί τα 25 – 30 παιδιά. Κάθε δομή θα είναι επανδρωμένη με κοινωνικό λειτουργό, με ψυχολόγο, με μεταφραστή, με δάσκαλο, τραπεζοκόμο και ό,τι άλλο χρειαστεί”.

“Συνεργάζομαι με ΜΚΟ που προϋπήρχαν και είχαν έργο. Όχι με κάποιους που είδαν φως και μπήκαν”

O κ. Αηδονόπουλος αναφέρθηκε στην κάλυψη των εξόδων, έργο που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΕΕ, ενώ μάλιστα μίλησε και για τις ΜΚΟ. Η χρηματοδότηση θα είναι 100% από το ταμείο ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ. Δεν παρεμβαίνει καμία ΜΚΟ. Εγώ εδώ και χρόνια δηλώνω ότι συνεργάζομαι ευχάριστα με κάθε ΜΚΟ που προϋπήρχε και είχε έργο. Όχι με κάποιους που είδαν φως και μπήκαν. Και σας διαβεβαιώ ότι καμία τέτοια ΜΚΟ δεν είναι στο πρόγραμμα της συνεργασίας μας”.

Ο κ. Αηδονόπουλος τόνισε πως δεν θα γίνει γνωστό το σημείο όπου θα ιδρυθούν οι δομές φιλοξενίας. “Δεν φωτογραφίζουμε το πού θα βρίσκεται η κάθε δομή, γιατί πρόκειται για ανήλικα και ασυνόδευτα άτομα. Όπως δεν λέμε πού είναι ο ξενώνας κακοποιημένης γυναίκας, το ίδιο δεν θα κάνουμε και εδώ πέρα. Μάλιστα, η τοποθέτησή τους θα είναι μακριά από τα κέντρα φιλοξενίας ενηλίκων”.

“Ορισμένες δομές πρέπει να πάψουν να υπάρχουν”

Αναφερθείς στις δομές φιλοξενίας ενηλίκων, ο κ. Αηδονόπουλος σημείωσε τα εξής: “Ορισμένες δομές πρέπει να πάψουν να υπάρχουν, όπως η δομή της Νέας Καβάλας, που ήταν αεροδρόμιο. Δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τέταρτο χρόνο. Έχουμε προτείνει πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν και το κλίμα που ταιριάζει με την χώρα προέλευσης των προσφύγων. Διότι θυμάστε πριν τρία το ρεζιλίκι, που χιόνιζε στην Πέτρα Ολύμπου και τους κατέβαζαν νύχτα, από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ χιόνι στη ζωή τους”.

“Η λύση δεν είναι η χορήγηση επιδομάτων”

Τέλος, ο αντιδήμαρχος τοποθετήθηκε και επί της οικονομικής κατάστασης στην πόλη, υποστηρίζοντας πως εάν υπήρχε αγροτική δραστηριότητα, θα παρατηρούνταν άνθηση στη Θεσσαλονίκη. “Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αγροτική ενδοχώρα για να εξισορροπεί την παραγωγικότητα που δεν υπάρχει πια στην πόλη. Στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, ή στη Δράμα υπάρχει μια αγροτική ενδοχώρα, που εξισορροπεί την ανεργία και την ανέχεια. Και όπως έλεγα παλαιότερα, η λύση δεν είναι η χορήγηση επιδομάτων. Η λύση είναι η δώσεις τόση ενίσχυση στον συνάνθρωπό σου, που να καταστεί ικανός δημιουργήσει ξανά”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αηδονόπουλος εδώ:

Loading