Αποστολίδης: «Υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί στον Πόντο»

«Σήμερα θρηνούμε, πενθούμε και δίνουμε υπόσχεση, ότι δεν θα ξεχάσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού ΠΑ.Σ.Π.Ε. και δικηγόρος, ο οποίος μίλησε ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Θυμόμαστε τα 101 χρόνια της γενοκτονίας του Πόντου και αυτό γιατί εμείς ως έθνος, ως ράτσα, ως φυλή κρατήσαμε με πείσμα και εγωισμό κόντρα στις απαιτήσεις πολλών, ακόμα και διεθνών παραγόντων, να ξεχαστεί το ζήτημα, γιατί αν ξεχαστεί δεν υπάρχει γενοκτονία. Το μήνυμα είναι: δεν θα ξεχάσω ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

propoli

«Θα καταντήσουμε σαν το συνδικαλιστικό κίνημα»

Αναφερόμενος στο φαινόμενο να υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο για τη Γενοκτονία, ο κ. Αποστολίδης τόνισε:

«Ο δήμος κάνει αυτό που λέει ο νόμος για την έκφραση της πολιτείας. Εγώ έχω κάνει πολλές φορές αίτημα για κοινές εκδηλώσεις αλλά δεν εισακούστηκα. Ας κοιτάξουν όμως τελικά να τα βρούνε γιατί θα καταντήσουμε οι ομοσπονδίες σαν το συνδικαλιστικό κίνημα, που υπάρχουν πρόεδροι και συνδικαλιστές και δεν υπάρχουν μέλη. Και να απομένει το κύτταρο, τα ποντιακά σωματεία σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά που κάνουν τη δουλειά», σχολίασε και πρόσθεσε: «Γίναμε σαν την ΓΣΕΕ και την ΟΛΜΕ, που προκηρύσσουν απεργίες αλλά δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι».

«Υπάρχουν σήμερα στον Πόντο κρυπτοχριστιανοί, ποντιόφωνοι»

«Έχω ταξιδέψει στον Πόντο. Υπάρχουν ποντιόφωνοι, κρυπτοχριστιανοί, έχω κατέβει σε υπόγεια Ποντίων οι οποίοι μιλάνε ποντιακά σε πολλά χωριά και έχω δει κάτω από 40 σκαλιά σε 10-15 μέτρα βάθος, καντήλες για την Παναγία Σουμελά, να καίνε και να μας ζητάνε κεριά να ανάψουν, να μας ζητάνε λιβάνια, να μας ζητάνε εικονίτσες. Υπάρχει λοιπόν μια -όση παρέμεινε ακόμη και δεν έχει αλλοιωθεί – μειονότητα, στην οποία απαγορεύεται να μιλά τη γλώσσα και να ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα».

«Παίρνουν θάρρος μόνο μαζί μας το Δεκαπενταύγουστο»

«Βλέπετε τον Δεκαπενταύγουστο που έρχονται με τις μαντήλες και ζητούν αγίασμα και να είναι μαζί μας εκεί στην Παναγία Σουμελά. Ζητάμε λοιπόν να πάψει η Τουρκία να μειώνει και να αλλοιώνει την προέλευση και τον πολιτισμό των μνημείων μας, των συμβόλων μας, του πολιτισμού μας. Υπάρχει το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο, το Ανατολία, όπου δεν υπάρχει τίποτα πλέον. Αν πάτε εκεί στην Παναγία Σουμελά θα δείτε μια πινακίδα να γράφει Μοναστήρι Παναγίας Σουμελά, ένα από τα κλασικότερα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Αποστολίδης.

«Θετικό ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά»

«Οι Τούρκοι είναι έξυπνοι και γνωρίζουν πως τώρα με την πτώση του τουρισμού, θα εισρεύσει κόσμος από την Ελλάδα αν λειτουργήσει, και αυτό σημαίνει χρήμα για μια επαρχία εκεί της Ανατολίας και μάλιστα παραμελημένη από το τουρκικό κράτος, η οποία χρειάζεται χρήματα. Προσδοκούν χρήματα γι’ αυτό την ανοίγουν», σχολίασε.

Διεθνής αναγνώριση

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας, τόνισε ότι έχει γίνει μια δουλειά από τις οργανώσεις, χωρίς όμως τη βοήθεια από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που σταματά στην ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρας επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Έγινε μια προσπάθεια από τον Νότη Μαριά, ωστόσο δεν είχε ενημερώσει το ευρωκοινοβούλιο και τα κόμματα τότε και καταποντίστηκε. Σήμερα υπάρχει κάποια δυστοκία, αλλά κάτω από την πίεσή μας θα υποχωρήσουν, δεν θα το αφήσουμε έτσι», επεσήμανε ο κ. Αποστολίδης.

«Δεν είναι πρωινάδικο το δικαστήριο»

Ερωτηθείς για την πολύκροτη δίκη Τοπαλούδη, ο κ. Αποστολίδης ήταν κατηγορηματικός ως προς τη συμπεριφορά της εισαγγελέως.

«Η συμπεριφορά της νομίζω ήταν και είναι πειθαρχικά κολάσιμη και περιμένω να δω πώς θα αντιδράσει η ηγεσία του Αρείου Πάγου, διότι αλίμονο κάθε φορά, όσο συναισθηματικά φορτισμένη να είναι η δίκη, να έχουμε τέτοιες εμφανίσεις. Δεν είναι πρωινάδικο το δικαστήριο. Το δικαστήριο είναι μυσταγωγία», υποστήριξε.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Αποστολίδης στον Flash 99.4:

Δείτε ακόμη:
Τανιμανίδης: «Η νεολαία έχει πάρει το μήνυμα και προχωρεί»

Loading