Διχάζουν οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Της Μαρίας Βλάχου

propoli

Καυτή… πατάτα στα χέρια των δημάρχων αποτελεί η ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους, αλλά και στις περιφέρειες της χώρας, να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών!

Πρόκειται για ρύθμιση που διευρύνει διάταξη η οποία είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, να μπορούν να λειτουργούν xώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, ακόμα και υπό τη μορφή κινητών μονάδων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων, μεταφέρει την αρμοδιότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, χωρίς όμως αυτοί να διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό.

« Η πολιτεία να ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές απεξάρτησης »

Μιλώντας στο Politik.gr ο δήμαρχος ΑμπελοκήπωνΜενεμένης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της κυβερνητικής διάταξης.

«Η εφαρμογή αυτού του μέτρου μάλλον ‘‘ενθαρρύνει’’ το χρήστη των ναρκωτικών ουσιών στο να συνεχίσει τη χρήση παρά τον αποτρέπει, αφού θα μπορεί εντός του χώρου ελεγχόμενης χρήσης και να κατέχει και να χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες», υποστηρίζει ο κ. Κυρίζογλου και προσθέτει: «Από την εμπειρία η οποία υπάρχει από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( λειτουργούν περίπου 70 τέτοιοι χώροι), δεν προκύπτουν θετικά αποτελέσματα, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα  τα οποία εξήγαγαν ύστερα από σχετική έρευνα αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς».

Στα διοικητικά όρια του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης ανήκει ο Δενδροπόταμος, μία περιοχή με έντονο το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σε ερώτηση του Politik.gr για το αν το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης απαντά πως ο αριθμός των χρηστών στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνεται από χρήστες που έρχονται από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη για να αγοράσουν τη δόση τους, να κάνουν τη χρήση τους και να φύγουν.

«Σήμερα στον Δενδροπόταμο υπάρχουν, όπως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, ορισμένοι μόνο χρήστες ναρκωτικών. Αν εφαρμοστεί το μέτρο των χώρων ελεγχόμενης χρήσης τότε θα έρχονται όσοι έρχονται σήμερα και ακόμη περισσότεροι και θα κατέχουν? και θα χρησιμοποιούν ναρκωτικά ελεύθερα εντός των χώρων αυτών, οπότε αντί να μειωθεί το φαινόμενο στην περιοχή και να ελεγχθεί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο χρήσης ναρκωτικών όλων των ναρκομανών ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αν θέλει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές απεξάρτησης και να δημιουργήσει και άλλες τέτοιες δομές» τονίζει.

Ακόμα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης επισημαίνει πως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν είναι κοστολογημένη και δεν κάνει λόγο για τη μεταφορά πόρων στους δήμους προκειμένου να υλοποιήσουν τη σχετική αρμοδιότητα.  Όπως εξηγεί, «αυτό είναι παράνομο διότι σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα στη τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μεταφέρονται και οι απαραίτητοι πόροι( χρήματα, προσωπικό, εξοπλισμός) για την άσκησή της».

«Πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι»

Επιφυλάξεις στα σχέδια της κυβέρνησης εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι, αλλά πρέπει να ετοιμαστούν», λέει ο δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών τονίζοντας όμως πως πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι «για να μην πάθουμε αυτό που πάθαμε επί είκοσι χρόνια με τις μονάδες της μεθαδόνης».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις, να επιλεγούν οι καταλληλότεροι χώροι με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, να υπάρξει πολύ καλή αστυνόμευση ώστε να μη καταντήσουν χώροι διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

«Θα πρέπει να υπάρξουν τα κονδύλια και το προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται η παρακολούθηση η ιατρική ,η ψυχολογική και η χρήση αυτών των ουσιών με πλήρη ασφάλεια για την υγεία και τη ζωή των χρηστών και των εργαζομένων. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα πετύχει αυτό το εγχείρημα και θα γίνει μία τρύπα στο νερό. Οι χώροι αυτοί δεν πρέπει να είναι μέσα σε γειτονιές, έξω από σχολεία» τονίζει.

«Σε κάθε δήμο είναι μερικές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες παιδιά τα οποία για να εξασφαλίσουν τη χρήση τους είτε ρέπουν προς την εγκληματικότητα είτε εκπορνεύονται, κάνουν χρήση στις αυλές των σχολείων, των παιδικών σταθμών, στα πάρκα. Σε έναν χώρο προστατευόμενο και ελεγχόμενο, παρουσία γιατρών και κοινωνικών επιστημόνων και με πλήρη έλεγχο των ουσιών και των εργαλείων είναι διασφαλισμένη η ζωή των χρηστών, να μην πεθάνουν ανά πάσα στιγμή από μία νοθευμένη ή υπερβολική χρήση» καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης.

«Οι δήμοι πρέπει να αρνηθούν»

Την έντονη αντίθεση του εκφράζει και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης  Ζαριανόπουλος.

«Οι δήμοι πρέπει να αρνηθούν. Ο νόμος της κυβέρνησης αναθέτει αρμοδιότητες στους δήμους προκειμένου να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν τέτοιους χώρους το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει πως αντί να έχουμε αντιμετώπιση του φαινομένου θα έχουμε αύξηση» τονίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Όπως σημειώνει «Με προηγουμένη νομοθεσία που έγινε πράξη ο ΟΚΑΝΑ έστησε χώρο χρήσης μεθαδόνης δίπλα στο ΑΧΕΠΑ και ο χώρος αυτός μετατράπηκε σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Και τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης θα τους αξιοποιήσουν οι έμποροι ναρκωτικών» .

«Θετικό βήμα»

Θετικό βήμα χαρακτήριζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μιλώντας στο Politik.gr ο ψυχίατρος- αναπληρωτής διευθυντής εφαρμογής  προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ Κωνσταντίνος Κοκκώλης.

«Οι χώροι αυτοί χρειάζονται. Λειτουργούν και σε άλλες χώρες. Για εμάς δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς λειτουργήσαμε έναν τέτοιο χώρο δεχόμενοι για δέκα μήνες εξαρτημένα άτομα και μάλιστα χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε.

«Τα ναρκωτικά που ο ίδιος ο χρήστης προμηθεύεται με όποιον τρόπο επί χρόνια θα τα φέρνει στο πρόγραμμα και θα γίνεται χρήση με την εποπτεία εξειδικευμένου προσωπικού. Θα υπάρχουν σωστά εργαλεία αποστειρωμένες σύριγγες και θα δίνονται και οδηγίες στον χρήστη αν κάνει εσφαλμένες πρακτικές για λιγότερο επισφαλή χρήση και αν συμβεί κάτι όπως υπερδοσολογία να μπορεί να γίνει ανάταξη τοπικά σε πρώτο βαθμό  και να κληθεί το ΕΚΑΒ να πάει στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω» σημειώνει ο κ. Κοκκώλης.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη αφαιρέθηκε η φράση που έθετε την προϋπόθεση ο χρήστης να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ληπτών.

«Σίγουρα οι χρήστες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι για να μπορεί να γίνει και κάποια έρευνα, να ξέρεις πόσα διαφορετικά άτομα ήρθαν. Ο προηγούμενος νόμος περιέγραφε ένα μητρώο που θα μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση να δεις ποιος πέρασε και από που. Η τροπολογία με επιφύλαξη σας μιλάω το αλλάζει αυτό. Θα μπορεί κανείς να έρχεται ανωνύμως να καταγράφεται ως ένας αριθμός. Θα ξέρουμε ότι είναι διαφορετικό άτομο αλλά δεν θα ξέρουμε ποιος είναι και έτσι θα προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα πολλοί από αυτούς έχουν νομικές εκκρεμότητες και θα φοβηθούν να έρθουν αν γίνεται καταγραφή τέτοιου τύπου».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των χώρων αυτών δεν αποτελεί αδίκημα.

Δείτε τη ροή ειδήσεων:

 

Loading