Ένταση στον Έβρο – Σταματάει η εξέταση ασύλου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από την έναρξη μαζικής, οργανωμένης και συντονισμένης πίεσης από την Τουρκία, με μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Το Σάββατο και την Κυριακή περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου, ενώ μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί 120.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

propoli

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το βράδυ της Κυριακής.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μάλιστα τις εξής αποφάσεις:

1. «Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια διά της βίας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο για διάστημα ενός μηνός.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με την επίκληση του άρθρου 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους ενώπιον των ευθυνών τους, αφού οι χώρες – μέλη της ΕΕ καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.

Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την προστασία των ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να παρασχεθεί στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση».

Έβρος: «Κλεφτοπόλεμος» με πρόσφυγες και μετανάστες σε μια ζώνη 120 χλμ.

Την απόφαση να αναβαθμίσει στο μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των συνόρων από άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων υλοποιεί η κυβέρνηση μετά την διαπίστωση ότι η Τουρκία όχι απλώς δεν περιορίζει τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών αλλά κατευθύνει ορδές ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα. «Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και επανέλαβε ότι η Άγκυρα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε μια ζωνη 120 χιλιομέτρων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αντιμετωπίζοντας μετανάστες οι οποίοι εκσφενδονίζουν πέτρες, φλεγόμενα ξύλα, δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα προσπαθώντας να διασπάσουν την αμυντική διάταξη εντός των ελληνικών συνόρων. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πλήθος μεταναστών, στο Πέταλο όπου το Σάββατο οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν για λίγο την περίμετρο και σε πολλά ακόμη σημεία, ο ελληνικός στρατός έχει τοποθετήσει εμπόδια. Για σήμερα ανακοινώθηκε ότι το Δ’ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε όλη την ζώνη ευθύνης του. Την Κυριακή διαπιστώθηκε ότι από το τουρκικό έδαφος γινόταν ρίψη χημικών προς τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τα σύνορα και μάλιστα τα δακρυγόνα κατευθύνονταν από drones που κατέγραφαν τα ακριβή σημεία όπου ήταν αναπτυγμένα τα ΜΑΤ! Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι συλληφθέντες στον Εβρο, όσοι δηλαδή κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ της Συρίας, ούτε και διαθέτουν προσφυγικό προφίλ αλλά προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και χώρες της Αφρικής.

Συνεχίζονται οι ροές στα νησιά

Οι πληροφορίες ότι 120.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν από τα παράλια στα ελληνικά νησιά έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές. Συνολικά 52 πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσπαθώντας να αποτρέψουν την αποβίβαση παράτυπων μεταναστών στα νησιά. Την Κυριακή περίπου 500 άτομα κατάφεραν να φτάσουν σε Λέσβο και Σάμο.

Απόπειρες εισόδου στη χώρα

Από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν τα εξής: Κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού. Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9877 αποτροπές εισόδου. Συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στον Έβρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

Στον Έβρο μάλιστα θα μεταβεί την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά από τη λήξη του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκαν πέντε μέτρα για το προσφυγικό. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θα τα προστατεύσουμε» έγραψε στο τουίτερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Loading