Ερντογάν: Το ψήφισμα των ΗΠΑ δεν έχει καμία αξία

“Το ψήφισμα των ΗΠΑ δεν έχει καμία αξία”, δήλωσε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να υποβαθμίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας πως αυτή η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ στην Άγκυρα.

Μολονότι η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους έχει αναγνωριστεί από 30 χώρες παγκοσμίως και από πλήθος ιστορικών ολκής, ωστόσο η Άγκυρα κάνει λόγο για “επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία μας για πολιτικούς σκοπούς”, όπως τόνισε ο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα, για εξηγήσεις εκλήθη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα άμεση ήταν η αντίδραση και του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εκμεταλλευθεί διμερή θέματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και της συνεργασίας μας», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Τραμπ να αποτρέψει περαιτέρω χειροτέρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αμερική, επίσκεψη που ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί μετά από την κίνηση των ΗΠΑ. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη σχετικά με την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Δικαιωμένη η Αρμενία

Από την μεριά της η Αρμενία βλέπει μια δίκαιη και αναγκαία αποκατάσταση της ιστορίας. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων». Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, «Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους, η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημειωτέον δε, πως πριν εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο ίδιος δεσμευτεί πως θα Αναγνώριζε την γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο δεν πραγματοποίησε ποτέ την δέσμευσή του.

Η σφαγή των Αρμενίων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών περίπου 1.200.000 – 1.500.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα οθωμανικά στρατεύματα, που είχαν συμμαχήσει τότε με την Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία αρνείται με σφοδρότητα την γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως διαπράττονταν σφαγές με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Το 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων τήν είχε χαρακτηρίσει ως «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα». Και τότε η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση.