ΕΣΘ: «Βγήκαμε από έναν πόλεμο και μπήκαμε σε άλλον»

Την πρακτική επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων και υπεραγορών τροφίμων που παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν περιορίζονται στο εμπόριο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά επιπρόσθετα να το διαφημίζουν, καταγγέλλει με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Γι’ αυτή την επιστολή και το περιεχόμενο της, μίλησε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

propoli

Συγκεκριμένα ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως «κάποιοι θεωρούνται εξυπνότεροι των έξυπνων, αλλά εμείς προσπαθούμε να «φωτίσουμε» τον υπουργό με το τι συμβαίνει στην αγορά. Τη στιγμή που όλη η αγορά είναι κλειστή, δεν μπορούν κάποιοι να εκμεταλλεύονται το γεγονός. Από την άλλη, καλό θα ήταν να σεβαστούν και τους υπολοίπους που δεν πουλάνε αυτή τη στιγμή τα προϊόντα τους και κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις τους».

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον Σύλλογο πρόσθεσε πως «είναι πολλές και καθημερινές οι καταγγελίες που δεχόμαστε, καθώς όλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το αντικείμενο το οποίο έχουν ως σημείο αναφοράς, δηλαδή τα τρόφιμα, και λόγω έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι ανοιχτά, για να τροφοδοτούν τον κόσμο. Από την άλλη, όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, όπως ρούχα, έπιπλα κλπ, είναι κλειστά. Πάνε δηλαδή να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να κερδίσουν 10 ευρώ παραπάνω;»

Σε ερώτηση για το τι αναμένεται να συμβεί μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε πως «φοβάμαι ότι η αγορά, μόλις ανοίξει, θα περάσει χειρότερα από ότι περνάει τώρα με τον κορονοϊό. Τότε όλοι θα καταλάβουν την πραγματικότητα και θα δουν ότι δεν θα ανοίξουμε για να δουλεύουμε, αλλά για να ταλαιπωρηθούμε, μέχρι να πάρει βήμα η οικονομία.

Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα και όχι αυτά που ακούμε τώρα, με τα οποία γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση για να ανακουφίσει τον κόσμο, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 5% των μέτρων που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά. Χρειάζεται μια πολύ δυναμική λύση που δεν υπήρξε μέχρι σήμερα, όπως δεν υπήρξε και κορονοϊός μέχρι σήμερα. Η αγορά χρειάζεται ένα πολύ δυνατό χτύπημα για την επόμενη μέρα, δεν πρέπει να χαθεί από το καταναλωτικό κεφάλαιο ούτε ένα ευρώ, αν χαθεί αυτό, χάθηκε και η αγορά».

Για το αν πιστεύει ο ίδιος ότι υπάρχει πιθανότητα εμπορικά καταστήματα που έχουν κλείσει τώρα λόγω των μέτρων ότι δεν θα ξανανοίξουν μετά την κρίση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «υπάρχει πιθανότητα να μην ανοίξουν κάποια μαγαζιά ξανά. Το σίγουρο είναι ότι αν ανοίξει η αγορά με αυτά τα μέτρα, δεν θα χτυπήσει «ντουβάρι» τον Ιούνιο που θα ανοίξει, αλλά ούτε τον Ιούλιο. Θα το χτυπήσει στο τρίμηνο επάνω. Διότι είναι σίγουρο ότι σε τρεις μήνες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που η κυβέρνηση χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια η τρίμηνη αναστολή δε βοηθάει κανέναν και τίποτα, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιος δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη του σε αυτό το διάστημα».

Αναφορικά με το αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσει είναι αυτές που πληρώνουν το «μάρμαρο» συμπλήρωσε με έμφαση: «Φυσικά. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά χτυπήθηκαν και από την οικονομική κρίση. Και ενώ φάνηκε να φτάνουμε στο θεωρητικό τέλος της κρίσης, μπήκαμε σε μια καινούρια κρίση, την οποία δε ξέρω αν αντέχουν. Άλλοι έβαλαν μπροστά τα σπίτια τους για να βρουν χρήματα, μη ξεχνάτε ότι το εξωτερικό χρέος είναι τεράστιο. Βγήκαμε από έναν πόλεμο, μπαίνουμε σε ένα άλλον. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται έξυπνα και πρακτικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την αγορά. Να νεκρωθεί ο χρόνος του κορονοϊού, να συσσωρεύσουμε τα χρέη στο συγκεκριμένο διάστημα, τα οποία θα πληρωθούν σε βάθος τετραετίας. Όλοι αυτοί που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τα χρέη μας, να κάνουν μια σύμβαση δημοσίου. Αν δημιουργήσουμε αυτή την αλυσίδα χωρίς να εκτροχιάσουμε το τρένο, πιστεύω πως θα συνέλθουμε πολύ γρήγορα».

Τεράστιο ζήτημα όμως υπάρχει και με τα ενοίκια. «Τα πολύ μεγάλα ενοίκια, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο χρέος των 60.000-90.000 στους καταστηματάρχες το οποίο, έστω και στο πρώτο τρίμηνο δεν μπορούν να ρεφάρουν. Είναι άδικο και για τον ιδιοκτήτη, γιατί κάπου τα χρειάζονται. Η χρυσή τομή είναι να πληρωθούν όλα αυτά τα χρήματα σε βάθος χρόνου. Τα πάγια τρέχουν, το κλειστό μαγαζί δεν σημαίνει μηδέν χρέη» πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης.

Και τέλος σχετικά με το πότε θα πρέπει να περιμένουμε το άνοιγμα των καταστημάτων, υπογράμμισε πως «ξέρουμε τι θα τραβήξει η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Από ποιον μπορούμε να πάρουμε λεφτά; Από τους υπαλλήλους μας που θα δουλεύουν εκ περιτροπής γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Ακούμε ότι θα μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Αν συμβούν όλα αυτά η οικονομία βούλιαξε την άλλη μέρα, όταν η αγορά ανοίξει τον Ιούνιο και θα δείτε ότι θα είναι το 20% της περυσινής χρονιάς.

Μιλάμε για Ιούνιο, βάσει των στοιχείων. Παίρνουμε παράδειγμα την Ιταλία. Εκεί το «πικ» αναμένεται να φτάσει στις 18 Απριλίου. Αν είμαστε τρεις εβδομάδες πίσω, μιλάμε για άνοιγμα στα τέλη Μαίου. Μακάρι να μην έχουμε θανάτους και να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα αυτή την ιστορία. Μην γλιτώσουμε τον κορονοϊό και πάμε από εγκεφαλικό στην αγορά».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΕΣΘ στον Flash 99,4:

 

Loading