Κραυγή αγωνίας από κτηνοτρόφους και κρεοπώλες

Για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα εν μέσω κορονοϊού και ενόψει Πάσχα μίλησε στο Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν πουθενά τον πρωτογενή τομέα, ειδικά τους κτηνοτρόφους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς δεν έχουμε σταματήσει, δουλεύουμε κανονικά. Είμαστε εκτός από όλα τα μέτρα, και από τη βοήθεια, αλλά είμαστε εκτεθειμένοι και στο κομμάτι των εξαγωγών που κάναμε, και των λοιπών δραστηριοτήτων, όπως την τροφοδοσία των εστιατορίων. Εμείς την περίοδο του Πάσχα στέλναμε εξαγωγές ζώων στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και κάναμε εισαγωγή από τη Ρουμανία», δήλωσε μεταξύ άλλων.

propoli

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου

Για τις ανακοινώσεις που έκανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πως ο πρωτογενής τομέας και οι κτηνοτρόφοι θα βοηθηθούν ανάλογα με την κίνηση στην αγορά, ο κ. Καρυπίδης τόνισε:

«Οι έλεγχοι που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μη γίνουν εισαγωγές, είναι για όσους δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Οι εισαγωγές έχουν γίνει και είναι ήδη στα ψυγεία μας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ζήτηση. Τα σούπερ μάρκετ ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει πόσο εμπόρευμα θα πάρουν και δεν έχουν βγάλει την τιμή. Ο υπουργός είπε ότι θα δούμε την κίνηση στην αγορά και μετά θα βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους, κάτι που είναι λάθος.

Εμείς ζητάμε από τα σούπερ μάρκετ καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή έτσι όπως είναι η κατάσταση. Το κράτος μέχρι στιγμής δεν είναι πουθενά. Εμείς ζητήσαμε άμεσα να μπει ένα βοήθημα για κτηνοτρόφους και αγρότες που δίνει μια οικονομική ενίσχυση. Βλέπουμε ότι το απόθεμα 2.000.000 σε αμνοερίφεια δεν πρόκειται να πουληθεί, προκειμένου να συντηρηθούμε».

“Πάσχα στα σπίτια μας”

«Ο καταναλωτής θα πάρει αυτό που θέλει ο κρεοπώλης, στο κρέας λίγοι γνωρίζουν τι γίνεται (π.χ. σφραγίδες). Στα χωριά κάθε Πάσχα οι κτηνοτρόφοι δίναμε στον καθένα 30 αρνιά, για σούβλες στην αυλή. Σήμερα δεν βλέπουμε το ίδιο πράγμα, φαίνεται ότι δεν θα γίνει το Πάσχα πατροπαράδοτα. Το 60% του κρέατος πήγαινε στον τουρισμό του Πάσχα, εστιάτορες και ξενοδοχεία, εξού και το εισαγώμενο κρέας από τη Ρουμανία, να πάει δηλαδή για τον σκοπό αυτό», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Καρυπίδης.

Τι ζητούν από το κράτος

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν και εκείνοι να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, προκειμένου να ελαφρυνθούν. «Ζητάμε τέλος, να μας μπει το επίδομα των 800 ευρώ. Υπάρχουν 60.000 αιγοτρόφοι, 3.000 αγελαδοτρόφοι, 5.000 βοοτρόφοι και 2.000 παραγωγοί χοιρινού. Έστω το επίδομα 800 ευρώ θα μας ελαφρύνει, ενώ τώρα έχουμε φορολογηθεί σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν η κρίση τραβήξει μεχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα, στην παραγωγή δεν θα υπάρχει γάλα και ούτε εμείς θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Καρυπίδης:

Τι γίνεται στα κρεοπωλεία

Για την κατάσταση στα κρεοπωλεία μίλησε στον Flash 99.4 και την εκπομπή “Flash-δρομολόγιο” ο Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

“Η αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην αγορά του κρέατος. Ούτως ή άλλως πάντα πριν από το Πάσχα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα, το γνωρίζαμε αυτό. Απλά πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι όπως δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ, δουλεύουν και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων, οπότε ό,τι ακούει ο κόσμος ισχύει για όλα αυτά τα καταστήματα”, είπε αρχικά και πρόσθεσε:

“Στο θέμα του κρέατος υπάρχει επάρκεια, ίσως και υπερεπάρκεια φέτος, γιατί το 40% περίπου των αμνοεριφείων έφευγε στους Καθολικούς (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Αυτή τη στιγμή, λίγο πριν απότη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, δεν έχει γίνει καμία εξαγωγή, δεν έχει ζητηθεί τίποτα, οπότε όλο αυτό το ποσοστό έμεινε στην Ελλάδα και συμπληρωματικά σε αυτό θα προστεθούν και κάποια ρουμανικά αρνιά τα οποία θα σφαχτούν εδώ. Ας γνωρίζει ο κόσμος, όταν ακούει πολύ οικονομική τιμή, τι είναι αυτό που παίρνει».

Παραγγελίες και πωλήσεις

Για τις παραγγελίες που θα κάνουν οι κρεοπώλες την περίοδο πριν από το Πάσχα και για τον τρόπο διανομής τους, ο κ. Κεσίδης σημείωσε:

«Σαν κρεοπώλες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, πανελληνίως, επειδή οι αγορές μας θα είναι συγκεκριμένες λόγω των γεγονότων, δεν μπορούμε να ανοιχθούμε πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, προκειμένου να ζήσει ο κτηνοτρόφος, εμείς, και στη συνέχεια ο καταναλωτής. Θα πρέπει να ξέρουμε από τον καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραγγελία του με την ημερομηνία που θέλει να είναι έτοιμη, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο κρεοπωλείο».

«Όλοι μαζί βοηθάμε την κατάσταση»

Για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε απάτητα νερά. Προσπαθούμε μέρα με την ημέρα να εγκληματιστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε το καταναλωτικό κοινό, τους εαυτούς μας και το κράτος, γιατί το κράτος πάνω μας στηρίζεται. Αν δεν κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, δεν θα βρεθεί λύση. Όλοι μαζί μένουμε στο σπίτι, προετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα για να μας βρει καλύτερους».

Τέλος, για το κατά πόσο γίνονται διανομές κατ’οίκων αυτές τις μέρες, ο Σάββας Κεσίδης σημείωσε:

«Ένα 80-90% γίνεται σε άτομα που δεν μπορούν. Γινόταν σε μικρότερο ποσοστό, θέλουμε να το κάνουμε τώρα για να μη χρειαστεί να βγει κάποιος που δεν θέλει ή δεν μπορεί. Εννοείται ότι αυτό γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέσα, γάντια, μάσκες κλπ. Αν δεν στηρίξουμε εμείς με τις δικές μας πλάτες την όλη κατάσταση, δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Έχουμε τους ήρωες τους νοσηλευτές που τραβάνε τα πάνδεινα, κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει η κατάσταση καλύτερα. Όλοι θα βάλουμε πλάτη για να τελειώσει αυτό το πράγμα το συντομότερο».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Flash ο κ. Κεσίδης:

Loading