Μ. Σαρηγιαννίδης: «Η Τουρκία είναι επίμονος ταραξίας»

“Η Τουρκία είναι ένας επίμονος ταραξίας στην περιοχή και βρίσκεται σε θέση να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας και επί της εν δυνάμει ΑΟΖ”, δήλωσε o επίκουρος καθηγητής του δημoσίου διεθνούς δικαίου στη Νομική σχολή του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4 της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα αναγνωριστεί de facto η ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, αφού σύντομα θα αναρτηθούν οι συντεταγμένες ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ο κ. Σαρηγιαννίδης τοποθετήθηκε ως εξής:

propoli

“Θα ανταπαντήσω με ρητορικό ερώτημα. Όλοι όσοι αναρωτιούνται σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή, πού βρίσκονταν το 2014 όταν κατέθεσε αντίστοιχες συντεταγμένες η Τουρκία, κάνοντας οριοθέτηση ανάμεσα στην ίδια και στη λεγόμενη τούρκικη δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θέλω να πω ότι τέτοια πράγματα δεν είναι νέα. Είναι αρκετά παλιά. Αυτό το οποίο περιμένουμε να δούμε είναι η ανταπάντηση από την ελληνική πλευρά με την αποστολή επιστολής από τον Έλληνα εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη, όπου θα αναφέρει πως προφανώς διαφωνούμε με την οριοθέτηση αυτή και επιφυλλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας”.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης συνεχίζοντας διευκρίνισε πως ενέργειες όπως αυτή στον ΟΗΕ είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές. “Δεν δημιουργούν κανένα νομικό προηγούμενο ή καμία ανεπανόρθωτη βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα”.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Σαρηγιαννίδης τόνισε πως “ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει στην οριοθέτηση με την Κύπρο έχει να κάνει με τα συμφέροντα κρατών όπως η Αίγυπτος. Αν δηλαδή προχωρήσουμε σε ΑΟΖ φρονώ πως δεν είναι λογικό να το κάνουμε μόνο εμείς με την Κύπρο, αλλά θα πρέπει να εμπλέξουμε και την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος όμως έχει συμφέροντα στην περιοχή και την “ενοχλεί” το σύμπλεγμα της Μεγίστης, το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα νησιά δηλαδή”.

Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει με απλά λόγια τις διαφορές Αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποσαφήνισε τι σημαίνουν ακριβώς αυτοί οι όροι.

“Αιγιαλίτιδα ζώνη και χωρικά ύδατα είναι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει διαφορά. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι έξι ναυτικά μίλια. Η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας λέει ότι μπορεί ένα κράτος να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα, δηλαδή την Αιγιαλίτιδα ζώνη μέχρι 12 ναυτικά μίλια. Εμείς μετράμε από την ακτή στη θάλασσα και στον χώρο αυτό η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Ό,τι δικαιώματα έχει στο χερσαίο έδαφός της, έχει και σε βάθος και πλάτος έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της, είτε είναι ηπειρωτικές ακτές, είτε είναι νησιωτικές ακτές. Συνεπώς ο χώρος γύρω από τα νησιά είναι χώρος ελληνικής κυριαρχίας.

Από εκεί και πέρα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι χώροι στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δηλαδή μόνο κάποια δικαιώματα και όχι πλήρη κυριαρχία. Τώρα τι είναι η υφαλοκρηπίδα; Υφαλοκρηπίδα είναι η προέκταση της σειράς μέσα στη θάλασσα, ο βυθός και το υπέδαφος. Μπορείς να οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδα που φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές σου. Εκεί έχεις δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, όπου μπορείς να βρεις πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η ΑΟΖ είναι η υδάτινη στήλη, το νερό δηλαδή που υπάρχει από την επιφάνεια του βύθου, μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό το ονομάζουμε ΑΟΖ και σού δίνει δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, εν προκειμένω των αλιευμάτων για παράδειγμα, αλλά υπερκαλύπτει και το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Σαρηγιαννίδης εδώ:

 

Loading